Satışlarının yarısı elektrikli oluyor

Elli yıllık hibrit deneyimini elektrikli araçlara taşımayı planlayan Toyota, ilk yüzde 100 elektrikli modeli bZ4X'in bataryasına 1 milyon km garanti veriyor. Markanın 2030'da satışlarının yarısı elektrikli olacak.

Satışlarının yarısı elektrikli oluyor

SÜMER DEMİRCİLER

Global ölçekte hibrit otomobilin satış lideri Japon üretici Toyota, yaklaşan elektrikli araç çağının da büyük oyuncusu olmak istiyor. Hibrit, plug-in hibrit ve yakıt hücreli araçlar konusunda 50 yıllık birikime sahip olan marka, yüzde 100 elektrikli modellerini de yola çıkarmaya hazırlanıyor. Marka, elektrikli araçlar ve bataryalar için 2030'a kadar 13.6 milyar dolarlık yatırım planlıyor. Toyota, Belçika'da düzenlenen Kenshiki Forum'da Avrupa'daki iş stratejisini, şirketin vizyonunu, yeni ürünlerini ve teknolojik gelişmelerini paylaştı. Marka forumda bataryalı elektrikli aracı bZ4X'in Avrupa prömiyerini, spor otomobili GR 86 Avrupa prömiyerini ve Corolla Cross'un Avrupa prömiyerini gerçekleştiren Toyota, aynı zamanda Yaris GR Sport, GR Yaris Hydrogen modellerini de tanıttı. Elektrifikasyonu hızlandırarak karbon emisyonunu minimize etmeyi hedefleyen Toyota, 2030'a kadar sıfır emisyonlu araç satış oranını, Batı Avrupa'da minimum yüzde 50'ye çıkarmayı planlıyor.

YEDİ YENİ MODEL

Toyota, Kenshiki Forum 2021'de en baştan itibaren elektrikli olarak tasarlanan ilk aracı tamamen yeni bZ4X için Avrupa tanıtımını da gerçekleştirdi. Öncelikle 2022'den itibaren Avrupa'da satışa sunulacak araç aynı zamanda yeni bZ (beyond zero) sıfır emisyonlu ürün ailesinin ilk modeli olacak. bZ ailesinde model sayısı toplamda yediye yükselecek.

1 MİLYON KM GARANTİ

Gelişmiş özellikleriyle dikkat çeken bZ4X'in ürün gamında dört çeker sürüşe sahip 217.5 beygir güç ve 336 Nm tork üreten bir versiyon yer alıyor. Önden çekişli giriş versiyondaysa 204 beygirlik motor görev yapıyor. Araç tek şarjla 450 km menzile ulaşabiliyor ve bataryası çok hızlı bir şekilde şarj edilip, 150 kW hızlı şarj sistemiyle yüzde 80 kapasiteye 30 dakikada ulaşılabiliyor. Toyota, 10 yıl/1 milyon kilometre için batarya kapasitesinin yüzde 70'ini koruyacağını garanti altına alıyor.

SATIŞLAR YÜKSELİYOR

Toyota Avrupa, Kenshiki Forum'da 2021'de yaklaşık yüzde 6.3 pazar payıyla 1.07 milyon araç teslimatı gerçekleştirmeyi öngördüğünü açıkladı. 2020'ye göre 80 bin adetlik artışla birlikte yeni bir rekor elde edilecek. 2022 yılında ise Toyota Avrupa, yine bir başka rekor olacak yüzde 6.5 pazar payıyla 1.3 milyon adet civarında araç satışı planlıyor.

DEV YATIRIMLAR DEVREDE

"Toyota insana ve topluma odaklı markadır" açıklaması yapan Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO'su Ali Haydar Bozkurt, "Markamızın 50 yıllık hibrit deneyimini tam elektrikli otomobillere taşınıyor. Toyota, hibritlerle başladığı elektrifikasyon sürecine ciddi kaynak ayırıyor. Markamız, elektrikli araçlarda daha fazla ihtiyaç duyulacak bataryaları geliştirmek için 2030 yılına kadar yaklaşık 13.6 milyar dolar yatırım gerçekleştirecek. Herkes için mobilite felsefemize dayanarak araçların tüm yaşam döngüsü boyunca CO2 emisyonlarını daha da azaltmaya katkı sağlayacak elektrifikasyon stratejilerini sunmaya devam edeceğiz" açıklaması yaptı.

COROLLA'NIN SUV'U HAZIR

Düzenlenen Kenshiki Forum 2021'de Toyota'nın bir sürprizi de yer aldı. Corolla Cross'un Avrupa tanıtımı etkinlikte gerçekleştirildi. C-SUV segmentindeki Corolla Cross, C-HR ve RAV4'ün arasında konumlandırılacak. Araçta, 122 beygir gücünde 1.8 litre hibrit ve 197 beygirlik 2.0 litre hibrit seçenekleri sunulacak.

Tüm Otomobil haberleri için tıklayın