ÖTV indirimi '0'a böyle yansıyor

Yeni ÖTV oranları devrede. Yerli otomobillerde yüzde 3-11 indirim. Motor hacmi 1.6'lt'ye kadar olan otomobillerde 3 dilim halinde uygulanan ÖTV oranları 5 dilime yükseltildi. Yerli otomobillerin fiyatları yüzde 3-11 arasında düştü. Bazı modellerde indirim 40 bin lirayı buldu.

ÖTV indirimi '0'a böyle yansıyor

SÜMER DEMİRCİLER

Son aylarda döviz kurunda yaşanan dalgalanmayla birlikte aşırı yükselen sıfır kilometre otomobil fiyatlarını düşürecek Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) düzenlemesi devreye girdi. Uygulamaya giren ÖTV matrahı değişikliğiyle sıfır km otomobil fiyatlarında 5 bin ila 39 bin 800 lira arasında değişen miktarlarda düşüş gerçekleşti.

YENİ DİLİM BELİRLENDİ

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile motor hacmi 1600 santimetre küpü geçmeyenler için yüzde 45, 50, 80 şeklinde üç farklı dilimde uygulanan ÖTV oranlarına ara kademeler eklendi. ÖTV matrahı 120 bin lirayı aşmayan otomobiller yüzde 45'lik vergi oranı diliminde yer alacak. 120 bin lirayı aşıp 150 bin liraya kadar olanlar yüzde 50'lik vergi diliminde değerlendirilecek. ÖTV matrahı 150 bin lira ile 175 bin lira arasında olan araçlar için ise oran yüzde 60 olarak belirlendi.

YÜZDE 11 KADAR DÜŞÜŞ

Uygulamanın devreye girmesiyle birlikte sektör yetkilileri matrah artışının yüzde 33 olduğunu belirttiler. ÖTV matrahı en son Ağustos 2021'de artırılmış bu sayede 300 bin liranın altında kalan 50 model yüzde 16'lık indirim baremine girmişti. Ancak dövizdeki yükseliş nedeniyle aralık sonunda marka sayısı 1'e inmişti. Yeni düzenlemeyle sıfır kilometre otomobil fiyatları yüzde 3-11 arasında düştü. Firmalar yeni oranlı fiyat listelerini yayınlamaya başladı. Ayrıca yeni düzenlemeyle elektrikli motorları da bulunan hibrit araçlar için düzenlemeler getirildi. Motor hacmi 1800 cc'yi geçmeyen hibrit motorlu araçlarda da yüzde 45 ÖTV oranı için esas alınan ÖTV matrah eşiği 114 bin liradan 130 bin liraya, 50 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği 170 bin liradan 210 bin liraya yükseltildi.

YERLİ ÜRETİME YARAYACAK

Dövizde yaşanan artışların neden olduğu yüksek fiyat hareketlerinin oluşturduğu maliyet baskıları ve enflasyonla mücadele dikkate alınarak yapılan yeni düzenleme en çok yerli üretim araçlarda etkisini hissettirecek. Fiat Egea Sedan Urban 1.6 modelinde yüzde 5.5 indirim gerçekleşirken, fiyat 423 bin 900 TL'den 400 bin 500 TL'ye geriledi. Fiat Egea Cross Lounge 1.4 modelindeyse yaklaşık yüzde 10.3 indirim oldu. Egea Cross'un fiyatı 350 bin 900 TL'den 312 bin 200 TL'ye 37 bin 700 TL aşağıya çekildi. Çok satan yerli üretim modellerimizden Renault Clio Joy. 1.0 Tce'de 349 bin TL olan fiyat yeni oranlar sonrası 39 bin TL inerek 310 bin TL'ye düştü. İthal modellerden Duster'ın satış fiyatı matrah düzenlemesi sonrasında 48 bin 200 TL düştü ve 396 bin 800 TL'ye indi.

ARA BAREMLER KONULMASI OLUMLU

Hyundai Assan Genel Müdürü Murat Berkel, yeni uygulamayla ÖTV matrahında ara baremlerin konulmuş olmasının, sert fiyat geçişlerinin bir nebze de olsa önüne geçtiğini belirterek, "Bazı modellerimizde yüzde 6-11 fiyat düştü" dedi.

STOKÇULARA KÖTÜ HABER

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Mersin, "ÖTV matrah düzenlemesini olumlu karşıladıklarını belirterek, B segmenti ve kısmen C segmentinde, yüzde 3 ila yüzde 11 arasında bir fiyat indirimi yansıyor. Yerli üretim olan otomobilleri daha çok etkiliyor. İkinci el piyasadaki yükselmeleri ve spekülatif hareketleri ve stoku alıp bekletme hareketlerini önleyecektir diye düşünüyoruz. Düzenlemenin zamanlamasını doğru buluyorum, tam zamanında yapıldı" diye konuştu.

'PİYASALARA ETKİSİ SINIRLI OLUR'

ODD Genel Sekteri Hayri Erce, "Matrahların yeniden düzenlenmesi ve güncellenmesinin ocak ayında yapılmış olması sektörel öngörülebilirliğe katkıda bulunacaktır. Özel Tüketim Vergisi oranlarına yüzde 60 ve 70 gibi ara matrahların konulması, daha fazla fiyat seviyesinde daha fazla modelin bulunabilmesi açısından olumlu değerlendirilmektedir. Ancak beklentimiz matrahların en az yüzde 60 oranında artış ile güncellenmesiydi. Bu yüzden sınırlı etkisi olacaktır" açıklaması yaptı.

Tüm Otomobil haberleri için tıklayın