Karavan sektöründe potansiyel çok yüksek

Avrupa'da yıllık 100 milyar euroluk büyüklüğe ulaşan karavan sektörünün ülkemizde yüksek ÖTV yüzünden 30 milyon euroda kaldığın vurgulayan TOKKDER Başkanı İnan Ekici, “Karavan üretiminde vergi makul seviyeye inerse üretim, ihracat ve kiralamada yeni bir büyük sektör doğar” dedi.

Karavan sektöründe potansiyel çok yüksek

SÜMER DEMİRCİLER

Neredeyse iki yıla yaklaşan pandemi, tüm dünyada birçok sektör üzerinde yıkıcı etki yaparken, bazı sektörlerdeki dinamikleri de yukarıya taşıdı. Ülkemizde de toplu taşımadan kaçmak isteyenler araç satın almaya, gücü yetmeyenler kiralamaya yönelirken, karavan sektörü de tam anlamıyla ilgi patlaması yaşadı. Tüketicilerin güvenli tatil yapmak için bir kaçış yolu olarak gördüğü karavanlar kiralama şirketlerinin ürün yelpazesine katılırken, yeni bir pazar oluşmaya başlardı.

ÖTV BÜYÜK ENGEL

Karavan kiralamada piyasada istenilen sayıda araç bulmanın en büyük sorun olduğunu açıklayan Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, "Şu anda talep yüksek olmasına rağmen kiralanabilir karavan sayısı yaklaşık 150 adet. Bunlar da eylül sonuna kadar kiralanmış durumda" açıklaması yaptı.

Türkiye'nin otomotivde çok gelişmiş bir yan sanayisi olmasına karşın karavan üretiminde Avrupa'nın çok gerisinde kaldığını vurgulayan Ekici, "Avrupa karavan sektörünün yıllık büyüklüğü 100 milyar euroya ulaştı. Bizdeyse yeni bir aracı karavana dönüştürdüğünüzde binek olarak değerlendirilip ÖTV'si yüzde 220'ye çıktığından rekabet etmeyi imkansız hale getiriyor. Bu yüzden ancak 5 yaş ve üzeri araçlar karavana dönüştürülebiliyor. Bu nedenle Türkiye karavan sektörünün yıllık hacmi 300 milyon euroyu bulmuyor. ÖTV adil bir seviyeye çekilebilirse Türkiye karavan üretiminde, ihracatında ve kiralamasında çok başka ve önemli bir yere kolaylıkla gelebilir" dedi.

46 MİLYARLIK SEKTÖR

"Kiralama sektörünün toplam araç parkı geçen senenin ilk yarısı sonunda 255 bin 900 adetken, bu senenin aynı döneminde 244 bin 400 seviyesinde gerçekleşti. Geçen yılın ilk altı ayında sektörün aldığı araç sayısı 14 bin 900 adetti. Bu sene ise sektör ilk altı ayda 33 bin 400 adet araç satın aldı. Satılan araç sayısı da aynı dönemler karşılaştırıldığında 37 bin 800 adetten 52 bin adede çıktı" diye konuşan İnan Ekici, "Sektörün geçtiğimiz yıl sonunda 30 milyar TL olan aktif büyüklüğü bu yılın ilk yarısında 46 milyar TL'ye yükseldi" açıklaması yaptı.

TİCARİNİN PAYI ARTIYOR

TOKKDER Operasyonel Kiralama Sektör Raporu"na göre hafif ticari araç kiralamasının yükseldiğini açıklayan Ekici, "2018 sonunda araç kiralama sektörünün filosundaki payı yüzde 2,9 olan hafif ticari araçların payı ise 2021 yılının ilk yarısında yüzde 4,6'ya yükseldi. Hibrit ve elektrikli araçların payı ise yüzde 3,6'dan yüzde 5,4'e çıktı. Sektördeki SUV payı yüzde 6,7 oldu" diye konuştu.

Tüm Otomobil haberleri için tıklayın