İlk yerli elektrikli ticari banttan indi

Türkiye'nin ilk, Avrupa'nın da en güçlü yüzde 100 elektrikli ticari aracı E-Transit, Ford Otosan Kocaeli fabrikasında bantlardan çıktı. Ana pazarı Avrupa olacak elektrikli Transit'le Kocaeli, Ford'un elektrikli araç üssüne dönüştü.

İlk yerli elektrikli ticari banttan indi

SÜMER DEMİRCİLER

Ford Otosan'ın 10 yıl sürecince yapacağını açıkladığı 2 milyar euroluk yatırım birbiri ardına meyvelerini vermeye başlıyor. Ford Transit'in şart edilebilir hibrit versiyonunun ardından Türkiye'nin ilk, Avrupa'nın en güçlü yüzde 100 elektrikli ticari modeli E-Transit, Kocaeli'de hattan indirildi. Batarya montajı dahil Türkiye'de üretilen ilk tam elektrikli ticari aracın üretim sorumluluğu ile, Ford Otosan Kocaeli Fabrikaları da Türkiye'nin ilk elektrikli araç entegre üretim tesisi konumuna ulaştı. Elektrik enerjisinin tamamını yüzde 100 yenilenebilir kaynaklardan elde eden tesiste üretilen Avrupa'nın en güçlü tam elektrikli ticari aracı E-Transit önemli bir kilometre taşını oluşturuyor.

SEKTÖRÜN GURUR GÜNÜ

Törene, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Koç Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yıldırım Koç, Ford Otosan Genel Müdürü Güven Özyurt ve Ford Otosan çalışanları katıldı. E-Transit'in Türk otomotiv sektörü için bir mihenk taşı anlamına geldiğine dikkati çelen Koç, "Bugün Koç topluluğu ve Ford Otosan olarak sadece bizim için gurur verici bir adım atmıyoruz. Türk otomotiv sanayisinin geldiği noktayı, ülkemiz sanayisinin teknoloji üretim ve insan gücü açısından ulaştığı zirveyi kutluyoruz. Sayın bakanımız daha dün Togg aracını test etti. O da bizim sanayimizin, otomotiv sektörünün gururudur. Bir gün sonra da kısmet burada yine bir elektrikli ticari aracı kullanacak" dedi.

HIZLI ŞARJ ÖZELLİĞİ

Elli yılı aşkın sürede 10 milyonun üzerinde üretimle Ford'un Avrupa'daki en uzun ömürlü modeli ve dünyanın en çok tercih edilen ticari aracı haline gelen Ford Transit'in elektrikli versiyonu E-Transit'in büyük bölümü Avrupa pazarlarında satılacak. Ford E-Transit, güçlü batarya kapasitesi ile ortalama filo kullanıcılarının günlük olarak sürdüklerinden 3 kat daha fazla mesafe kaydedebiliyor. Van, çift kabin van ve kamyonet gibi üç farklı gövde seçeneğiyle sunulacak E-Transit hem AC hem de DC hızlı şarj özelliğine sahip. Hızlı şarj özelliği ile de 34 dakika içinde yüzde 15'ten yüzde 80'e kadar şarj gerçekleştirebiliyor.

SINIFININ EN GÜÇLÜSÜ

Ford E-Transit'te 269 beygir gücünde sınıfının en güçlü motoru kullanılıyor. Aracın tek şarjla menzili 310 km'ye kadar çıkıyor. Bütün geliştirme çalışmaları Ford bünyesinde yapılan aracın, standart dizel versiyona kıyasla bakım, kullanım maliyetlerinde yüzde 40'a varan avantaj sağlaması bekleniyor.

Törende aracı Bakan Mustafa Varank, Ali Koç ve Haydar Yenigün birlikte inceledi.

ASLAN PAYINA TALİBİZ

Otomotivde halihazırda dünyadaki en büyük 14 üreticiden biriyiz. Ciddi bir üretim kapasitemiz var. Sektör pandemiye ve savaşa rağmen dalgalanmalar olsa dahi pozitif görünümünü sürdürüyor" açıklaması yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "İşte bu olumlu atmosferin de etkisiyle giderek büyüyecek olan elektrikli araç pazarından aslan payını almaya biz Türkiye olarak talibiz" dedi. Türkiye'nin her tarafında 1500'den fazla yüksek hızlı şarj istasyonunun kurulmasına yönelik 300 milyon liralık bir hibe destek programı başlattıklarını aktaran Varank, "Tüm dünya Türkiye'nin muharebe konseptlerini değiştiren SİHA'larını konuşuyor. Şimdi de otomotivde yaşanan paradigma değişimiyle önümüzde yeni fırsatlar var. Elektrikli otobüste de çok büyük potansiyelimiz bulunuyor" diye konuştu.

İHRACATIN AÇIK ARA LİDERİ

"Türkiye'nin ticari araç üretiminin yüzde 74'ünü, ticari araç ihracatının ise yüzde 79'unu tek başına Ford Otosan yapıyor" açıklaması yapan Ali Koç, "Bugün üretim kapasitemiz 450-500 bine yükseldi. Bu daha da artacak" dedi.

TEK ŞARJLA 310 KM

269 beygir gücünde motora sahip E-Transit, Avrupa'nın en güçlü elektrikli ticarisi oldu. Araç tek şarjla 310 km yol yapıyor.

  • ford otosan
  • elektrikli araç
  • otomotiv
Tüm Otomobil haberleri için tıklayın