1 milyar dolarlık Egea'ya 150 milyon euro yatırım

İlk yarıda 84 bin 500 araç üreten Tofaş, bunun 48 bin 500 adedini ihraç etti. Yılsonuna kadar 150 milyon euro yeni yatırım yapacak şirket bunun büyük kısmını 1 milyar dolara ürettiği Egea'nın yenilenmesinde kullanacak.

1 milyar dolarlık Egea'ya 150 milyon euro yatırım

SÜMER DEMİRCİLER

Bursa fabrikasının başta Egea olmak üzere ürettiği binek ve ticari modellerle satışlarını yükselten Tofaş, 2020 yılının ilk altı aylık dönemine ait finansal sonuçlarını açıkladı. Pandemiye rağmen yılın ilk altı ayında 84 bin 500 adet araç ile otomotiv sanayi üretiminin yüzde 16’sını karşılayan Tofaş, ürettiği araçların 48 bin 200 adedini ihraç etti. Tofaş’ın çatısı altındaki Fiat, Fiat Professional, Alfa Romeo ve Jeep markalarının satışları 41 bin 115 adet ile Türkiye otomotiv pazarının yüzde 16,2’sini oluşturdu.

CİRO 7.5 MİLYAR TL

Artan satışlarla birlikte şirketin ilk altı aylık satış gelirleri 7,5 milyar TL olarak gerçekleşti. Aynı dönemde net karı ise 634 milyon TL’ye ulaştı. Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu “Pandemi sebebiyle üretim ve ihracatta belirli yavaşlamalar yaşasak da, iç pazarda başarılı sonuçlar elde ettik. Bizi önemli değişimlerin beklediği bu dönemde dirençli olabilmek ve esneklik gösterebilmek sürdürülebilir başarı ve katma değerin anahtarları olacak” açıklaması yaptı.

“Koronavirüs salgınıyla birlikte önemli bir süreç yönetimi de gerçekleştirdiklerini söyleyen Cengiz Eroldu, “İlk olarak fabrikamızda koruyucu önlemleri hızla devreye aldık. Üretime ara verdiğimiz dönemde çalışanlarımızın gönüllü katılımıyla sağlık ekipmanları ürettik” diye konuşan Yakın zamanda ise Ar-Ge merkezimizde sürücüleri ve yolcuları virüsten koruyacak özel bir izolasyon sistemi de geliştirerek Fiat ve BiTaksi işbirliği çerçevesinde hayata geçirilen “Kabinli Taksi” uygulamasına önemli katkılar sunduk” dedi.

YÜZDE 15.6 PAZAR PAYI

Başarısında Tofaş Ar-Ge’nin önemli pay sahibi olduğunun altını çizen Cengiz Eroldu: “Tofaş’ta ürettiğimiz Egea, Doblo ve Fiorino modellerimizle iç pazarda başarılı sonuçlarımızı devam ettiriyoruz. 2019 yılını lider kapatan Fiat, yılın ilk altı ayında 39 bin 557 adet binek ve hafif ticari araç satışı gerçekleştirdi ve tek başına yüzde 15,6 pazar payı elde etti” diye konuştu.

EGEA AİLESİNE SONBAHARDA GENÇLİK AŞISI

Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, “Planlarımızı uzun vadeli yapıyoruz. Avrupa’da pazarın eski haline dönmesinin zaman alacak olmasına rağmen yatırımlarımıza ve yeni ürün çalışmalarımıza ara vermedik. Yılın ilk altı ayında 50 milyon euro yatırım gerçekleştirdik. Yılsonuna değin toplam 150 milyon euro yatırım planlıyoruz” dedi. Bu yeni yatırımın önemli bölümünün 2015’te 1 milyar dolarlık yatırımla hayata geçirilen Egea’nın yenilenme operasyonunda kullanılması bekleniyor. Yenilenme çalışmalarının ağırlıklı olarak iç mekan ve yürür aksamda olması planlanıyor. 

Renault tasarımın yıldızlarını topluyor 

Renault’nun direksiyonuna geçen Luca de Meo, ünlü tasarımcıları marka çatısı altında topluyor. SEAT’tan transfer edilen yıldız tasarımcı Alejandro Mesonero-Romanos artık Renault için çalışacak. Aynı zamanda Peugeot baş tasarımcısı, 508, 3008 ve 5008’de imzası bulunan Gilles Vidal da Renault saflarına katıldı. 48 yaşındaki Vidal, önümüzdeki dönemde tanıtılacak Renault modellerinde etkin rol oynayacak. Alejandro Mesonero-Romanos ve Gilles Vidal Renalut baş tasarımcısı Laurens van den Acker ile birlikte çalışacak. 

Otomotivde tek artış Türkiye’de

Otomotiv pazarı bu yılın ilk yarısında 2019’un aynı dönemine göre yüzde 30,4 büyüyen Türkiye, Avrupa’da bu dönemde satışlarını artıran tek ülke oldu. Türkiye, bu dönemde 25 Avrupa ülkesini geride bıraktı. Avrupa’nın lokomotif ülkesi Almanya’da otomotiv satışları yüzde 33,9, Fransa’da yüzde 37,3, İngiltere’de yüzde 48, İtalya’da yüzde 45,1 ve Belçika’da yüzde 29,6 düştü. Ülkemizdeyse ocak-temmuzda 261.896 adetle satışlar yüzde 30.4 yükseldi. Avrupa’da yılın ilk çeyreğinde 7. sırada bulunan Türkiye, bu yılın ilk yarısında 6. sıraya çıktı. 

Tüm Otomobil haberleri için tıklayın