Urfalıların bağışıklık sırrı tirit! İşte tescilli lezzetin sırrı

Şanlıurfa'nın meşhur tescilli tirit yemeği, kahvaltı sofralarının da vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Özellikle soğuk havalarda sık tüketilen tirit hem görüntüsüyle hem de lezzetiyle iştah kabartıyor. Peki, tirit nasıl yapılır? Tirit yemeği tarifi nedir?

AA

Şanlıurfa'nın tescilli yemeği tirit kış aylarında en çok yapılan yemekler arasında yer alıyor. Peki, tirit nasıl yapılır? Tirit yemeği tarifi nedir?

AA'da yer alan habere göre gastronomi alanında önemli lezzetleriyle bilinen Şanlıurfa'da yapımı oldukça zahmetli olan ve bağışıklık sistemini güçlendiren tirit yemeği, genellikle sabah kahvaltılarında tercih edilen önemli lezzetler arasında yer alıyor.

Daha çok serin havalarda tüketilen, özel günlerde, bayramlarda ve düğünlerde misafirlere ikram edilen tirit, salgın dolayısıyla getirilen kısıtlamalardan dolayı sadece paket olarak servis edildiği için beklediği ilgiyi göremedi.

Sağlık Bakanlığınca açıklanan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) risk haritasında "mavi" kategoride yer alan ve kontrollü normalleşmeyle lokanta ve restoranların yüzde 50 kapasiteyle müşteri kabul etmeye başladığı kentte vatandaşlar, uzun süredir hasret kaldıkları tirit yemeğini tüketmeye başladı.

TİRİT NASIL YAPILIR?

Yaklaşık 6-8 saat ateşte pişen kuzu eti, kemik suyu ve lavaş ekmek ile hazırlanan tirit yemeği, müşterilerin isteğine göre yoğurt ve sarımsakla servis ediliyor.

Restoran işletmecisi Faruk Akbaş, Şanlıurfa'ya özgü olan tiritin bölgede yetişen kuzu etinden yapıldığını, bu yemeğin içerisinde şifalı olduğu bilinen safran bitkisinin de konulduğunu anlattı.

Kentlerindeki tiritin farklı bölgelerde yapılanlardan değişik olduğunu aktaran Akbaş, şunları anlattı:

"Şanlıurfa'da tirit yiyen herkes tadının farklı olduğunu söylüyor. Tirit yerinde ve sıcak olarak tüketilmesi gereken bir yemeğimiz. Pandemide getirilen kısıtlamalar dolayısıyla paket olarak evlere servis edebiliyorduk ancak yerinde sıcak olarak yemek gibi olmuyordu. Lokanta ve restoranlarımız tedbirler kapsamında açılınca vatandaşlarımız özlediği bu lezzete kavuşmanın sevincini yaşıyor. Tirit yemeğimiz Şanlıurfa'ya ait yöresel bir yemek olduğu tescillenmiştir. Türkiye'deki tüm vatandaşlarımızı gastronomi kentimize tirit yemeye davet ediyoruz."
  • tirit nasıl yapılır
  • tescilli lezzet
  • tirit yemeği
  • Şanlıurfa tirit yemeği
  • tirit yemeği tarifi
  • tirit
Tüm Mor Papatya haberleri için tıklayın