Türk doktorlarından kısırlıkla ilgili şaşırtan araştırma! İşte sebebi...

Türk doktorları uzun yıllar süren uçuşların kadınlarda kısırlığa etkisini araştırdı. Bir yıl boyunca yürütülen araştırmalar sonucunda, uzun yıllar uçmanın kısırlık için risk faktörü oluşturduğuna ulaşıldı. Prof. Dr. Ercan Baştu, uzun uçuşlara çıkan kadınların önlem alması gerektiğine dikkat çekerek önerilerde bulundu.

Türk doktorlarından kısırlıkla ilgili şaşırtan araştırma! İşte sebebi...

IHA

Birçok insan kısırlık için tedavi araştırması yaparken bu sorunun nedenlerini araştırmıyor. Kısırlıkla ilgili araştırma yapan Türk doktorları, yeni bir çalışmaya imza attı. İşte buna göre kısırlığın sebebi...

İHA'nın haberine göre, bazı yüksek enerjili ışınların insan vücudu ve üreme organları üzerindeki farklı etkileri bugüne dek bilinmekteydi. Bunlar daha çok laboratuvarda yapılan deneylerle ortaya konulmaya çalışılmıştı.

İKİ FARKLI GRUP İNCELENDİ

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ercan Baştu, araştırma sürecini şöyle özetliyor:

"Ekibimizle beraber burada elimine etmesi mümkün olan birçok etmeni düşündük. Kadın pilot ve kabin görevlilerinde hem ultraviyole radyasyona maruz kalma hem de uzun uçuş sonrası oluşan ülkeler arası saat farkının sirkadiyen ritmi bozarak bu negatif etkiyi arttırabileceğini düşündük. Araştırmamız 66 uçuş görevlisi ve 68 kontrol grubunda olmak üzere 134 kadın üzerinde yapıldı. Her iki grubu da oluştururken çalışmayı etkileyebilecek faktörleri dışlayıp , birçok açıdan her iki grubun benzer özelliklerde olmasına gayret gösterdik. Uçuş görevlilerine ulaşabilmek için farklı sosyal medya grupları ve büyük havayolu şirketlerinin insan kaynakları birimleri üzerinden çalışmamızın çağrısını ilettik. İlgilenen gönüllü kişilerle de hem klinik bulgularla hem de onların iş koşulları hakkında beyanlarını dahil ederek bir veriye ulaştık. Daha sonrasında bu gruba demografik olarak denk bir kontrol grubu belirledik ve yine benzer bir yolla onlara da ulaştık. Çalışmamız 2018 - 2019 yılları arasında tamamladık. Bunun büyük kısmı katılımcıları bulmak ve çalışmaya dahil etmekle geçti."

"UZUN YILLAR UÇMAK KISIRLIK İÇİN RİSK FAKTÖRÜ"

Prof. Dr. Ercan Baştu, uçuş görevlilerini çalıştıkları yıllara göre incelendiklerinde daha uzun yıllar çalışan görevlilerin bu değerlerinin, meslekte yeni olan meslektaşlarına göre daha düşük olduğunu da gözlemlediklerine dikkat çekerek şöyle devam etti:

"Uzun yıllar uçmak kısırlık için risk faktörü. Bu çalışmada her ne kadar gebe kalma oranını direkt incelemesek de en önemli saptamamız, uçuşlarda fazla vakit geçiren kişilerin gebe kalma istekleri varsa daha genç yaşta bazı önlemler alması gerekebileceği yönünde. Araştırmamız 17 Haziran 2022 tarihinde Gynecological Endocrinology isimli dergide yayımlandı. Çalışmamız bu konuda önemli bilgiler elde etse de direkt sonuçlara varmak için henüz çok erken olabilir. Bu yüzden bu konuda yapılacak diğer çalışmalar ile bu etki daha iyi anlaşılacaktır."
  • kısırlık
  • türk doktorlar
  • araştırma
  • kısırlığın nedenleri
Tüm Mor Papatya haberleri için tıklayın