Satranç oynamanın özel taktikleri!
“Satranç nasıl oynanır?” sorusunun cevabı vatandaşlar tarafından oldukça merak edilmektedir. Satranç iki kişiyle oynanan bir masa oyunudur. İki grup halinde 32 adet satranç taşı bulunmaktadır. Taşların 16’sı siyah 16’sı beyaz olmak üzere gruplandırılarak oynanır. Siyah beyaz karelerden oluşan bir tahtanın üzerine dizilen taşlar, belirli bir kurala göre hareket ettirilebilmektedir.
Satranç, iki oyuncu arasında 8×8 kareli bir zeminin üzerinde 32 taşla yapılan bir zihin sporudur, zeka savaşıdır, düellodur. Satrancın spor olup olmadığı her zaman tartışılır. Bedensel bir zorlama gerektirmese de, sürekli gelişim ve antrenman gerektirmesiyle, iki kişi arasındaki yarışma olmasıyla spor kategorisine girdi.
Satranç oynayabilmek için, 8×8 boyutunda siyah beyaz kareli bir zemin, 32 satranç taşı ve 2 oyuncu gereklidir. Bunu bir savaşa benzetebiliriz. Satrançta her iki oyuncunun 8’er piyonu, 2’şer kale, at ve fili, 1’er tane de vezir ve şahı vardır. Bunların hepsini tanımlayan birer simge bulunur
Şah, tepesinde haç işareti olan uzun boylu taştır. 1 beyazda, 1 siyahta vardır.
Vezir, tepesinde taç şekli olan uzun boylu taştır. 1 beyazda, 1 siyahta vardır.
Fil, tepesi sivri orta boylu taştır. 2 beyazda, 2 siyahta vardır.
At, at kafası şeklindeki orta boylu taştır. 2 beyazda, 2 siyahta vardır.
Kale, tepesi kale duvarına benzer olan taştır. 2 beyazda, 2 siyahta vardır.
Piyon, en sıradan görünen, tepesi yuvarlak küçük taştır. 8 beyazda, 8 siyahta vardır.
Piyon, yalnızca 1 kare öne hareket edebilir. Eğer hamle, piyonun ilk hamlesi olacaksa bu kez 2 kare gidebilir. Piyon, başka bir taşı yiyecekse, sağ veya sol ön çapraza hareket ederek yediği taşın yerini alır. Eğer yiyeceği bir taş yoksa ön çapraza gidemez, sadece öne gider.
At, hareketi en zor anlatılan taştır. At L şeklinde gider. Bu L’yi 3 birim dikey, 2 birim yatay kare oluşturur. Yani at hareket ettiğinde 2 birim yukarı veya aşağı, sonra da 1 birim sağa veya sola gitmiş olur.
At, hareketi en zor anlatılan taştır. At L şeklinde gider. Bu L’yi 3 birim dikey, 2 birim yatay kare oluşturur. Yani at hareket ettiğinde 2 birim yukarı veya aşağı, sonra da 1 birim sağa veya sola gitmiş olur.
Fil, çapraz hareket eder. Ön veya arka çaprazlarına gidebilir. Önüne taş çıkmadığı sürece zeminin bir ucundan diğer ucuna kadar gidebilir.
Vezir, en çok yere gidebilen taştır. Fil ve kalenin birleşimidir diyebiliriz. Sağ-sol-ön-arka ve çaprazlarına gidebilir. Bu yüzden çok değerlidir.