Sadece Ramazan'da üretilen İzmir'in asırlık tatlısına yoğun talep

İzmir'in meşhur tatlısı zülbiye hem lezzetiyle hem de hikâyesiyle şaşırtıyor. Osmanlı döneminde Şam'da askerlik yapan İzmirli bir tatlıcının, görev dönüşü Bergama'ya getirerek yaygınlaştırdığı zülbiye sadece ramazanda üretiliyor. Peki, zülbiye nasıl yapılıyor? İşte İzmirli ustalardan Ramazan tatlısı zülbiyenin tarifi...

Sadece Ramazan'da üretilen İzmir'in asırlık tatlısına yoğun talep

Bazı tatlılar hem hikâyesiyle hem de tarihiyle özeldir. İzmir'in zülbiye tatlısı da bunlardan sadece biri. Rivayete göre Osmanlı İmparatorluğu döneminde Şam'da askerlik yapan Bergamalı bir tatlıcının 1800'lü yıllarda görev dönüşü memleketine getirdiği zülbiye, ufak değişikliklerle bugüne kadar devam eden bir ramazan geleneğine dönüştü. İzmir'de çok sevilen zülbiye tatlısı sadece Ramazan ayında üretiliyor.

AA'da yer alan habere göre İzmir'in meşhur zülbiye tatlısı yoğun ilgi görüyor. Farklı lezzeti, ilginç hikayesiyle dikkati çeken ve İzmir'in Bergama ilçesinde sadece ramazanda satışa sunulan zülbiye tatlısı, iftarlarda sofraları tatlandırmaya devam ediyor.

İlçede çokça beğenilen ve birçok tatlıcıda sadece ramazanda üretilen lezzet, iftarların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Bergama'da "ramazan tatlısı" denilen zülbiye, farklı kentlerdeki meraklılarına da kargoyla gönderilebiliyor.

DEDEDEN TORUNA ULAŞAN LEZZET

Tatlının Türkiye'de sadece Bergama'da üretildiğini tahmin ettiklerini dile getiren Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, şunları kaydetti:

"Ramazanda misafirlerimiz sırf bu tatlıyı alabilmek için Bergama'ya gelir. Bu tatlı ilçede ramazanın geldiğini gösteren en güzel geleneklerden biri. Dededen toruna gelen helvacılarımızın vitrinlerini süsleyen bu lezzet, herkes tarafından beğenilir. Vitrinlerde bu tatlı göründüğü zaman ramazanın geldiği anlaşılır. Çocukluğumuzdan bugüne büyüklerimizden gördüğümüz, ramazanda iftarlarda hediye götürdüğümüz en önemli unsurumuzdur. Genellikle iftarda tüketilir. Dışarıdan gelen misafirlerimize de bunu ikram ederiz. İlk kez yiyenler bunu merak ediyor."

RAMAZAN GELENEĞİ

Ailesinin asırlardır sürdürdüğü mesleği devam ettiren helvacı Zeki Demeli de dedesinin 1800'lü yılların sonunda Şam'da askerlik yaparken zülbiye tatlısını çok beğendiğini ve yapımını öğrenerek memleketine döndükten sonra bunu üretmeye başladığını anlattı.

Kısa süre içinde müşterilerinin tatlıyı beğenmesi üzerine büyük dedesinin bunu ramazan geleneğine dönüştürdüğünü dile getiren Demeli, kendilerinin de geleneği sürdürdüklerini kaydetti.

"AŞIRI TALEP VAR"

Zeki Demeli, ramazanda tatlıya talep nedeniyle "tatlı bir yorgunluk" yaşadıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Un, nişasta, şeker ve maya ile geceden hazırladığımız hamuru sahur vaktine kadar kabarması için kazanda bekletiyoruz. Daha sonra halka şeklinde biçim verilen hamurları kızgın yağda kızartıyoruz. Kızartma işlemi bittikten sonra bu halkalar demir bir çubuğa geçirilerek bitkisel boyanın içine atılıyor. Kırmızı bir renge kavuşan tatlıyı daha sonra şerbet kazanına atıp tüketime hazır hale getiriyoruz. Saat 04.00'te çalışmaya başlarız ve işimiz iftara kadar devam eder. Özellikle ramazanın ilk günleri olması dolayısıyla aşırı bir talep var. Farklı kentlerde yaşayan Bergamalılar da bu ürünü istiyor. Kargoyla onlara da göndermeye çalışıyoruz. Kilosu 30 liradan satılıyor."

Yeğen Mustafa Demeli ise ramazanda oluşan yoğunluk nedeniyle amcasına destek olmak için dükkanda çalıştığını belirtti.

Ramazan gelmeden önce müşterilerin geleneksel olan tatlıyı sormaya başladığını anlatan Demeli, "Öğlen saatlerinde satışına başladığımız zülbiye tatlısı için iftara doğru kuyruk oluşuyor." dedi.

  • izmirin meşhur zülbiye tatlısı
  • zülbiye tatlısı
  • sadece ramazanda üretilen zülbiye
  • zülbiye tatlısı tarifi
Tüm Mor Papatya haberleri için tıklayın