Rize düğünlerinin olmazsa olmazı enişte lokumu tescillendi

Rize'nin enişte lokumu tescillendi. Uzun yıllardır düğünlerde davetliler için hazırlanan ve ayrıca düğün sonrasında damada gönderilen bohça içinde yer alan enişte lokumu, rulo şeklinde kurabiyedir. İşte tescilli enişte lokumunun tarifi...

Rize düğünlerinin olmazsa olmazı enişte lokumu tescillendi

AA

Rize'nin tescilli lezzetlerine bir yenisi eklendi. Rize'ye özgü "Rize enişte lokumu" ürününün coğrafi işaret tescil belgesi aldığı bildirildi. Mutfak kültüründe ve evlenme gelenekleri arasında önemli bir yeri olan enişte lokumu, rulo şeklinde kurabiye olarak yapılıyor.

AA'da yer alan habere göre Rize Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, kentin sembol lezzetlerinden olan Rize enişte lokumunun tescillenmesi için Temmuz 2020'de, Türk Patent ve Marka Kurumuna coğrafi işaret başvurusu yapıldığı belirtildi.

Sürecin tamamlanmasının ardından Rize enişte lokumunun tescillenerek coğrafi işaret belgesini aldığı aktarılan açıklamada, Rize Belediyesinin girişimleri sonucu önceki yıllarda Rize simidi ve baston ekmeğinin de tescillenip coğrafi işaret belgesi aldığı kaydedildi.

ENİŞTE LOKUMU TARİFİ

Rize enişte lokumunun özelliklerine ilişkin şu bilgiler paylaşıldı:

"Uzun yıllardır düğünlerde davetliler için hazırlanan ve ayrıca düğün sonrasında damada gönderilen bohça içinde yer alan uzunluğu 15 santimetre, kalınlığı 2 santimetre ve ağırlığı 125-135 gram olan rulo şeklindeki kurabiyedir. Tereyağı, buğday unu, toz şeker, su, kabartma tozu, yumurta ve limon kullanılarak üretilir. Geçmişi 1800'lü yıllara dayanan lokum, sadece mutfak kültüründe değil, evlenme gelenekleri arasında da önemli yere sahiptir. Eskiden sadece evlerde üretilen ürün, günümüzde ticari amaçla üretilmekte ve ilgi görmektedir."
  • Rize enişte lokumu
  • enişte lokumu
  • enişte lokumu tescillendi
  • Rize düğünleri
Tüm Mor Papatya haberleri için tıklayın