Meşhur lezzetin püf noktası toprak

Hatay'da toprakla mayalanan tescilli pekmezi hazırlıkları başladı. Üzüm ve toprağın birlikte yoğrulmasıyla elde edilen pekmez için dağlardan kil şeklinde toprak toplanıyor. Pekmez tarifi araştıranlar için Hatay'ın meşhur Belen Kömürçukuru Pekmezi tarifi haberimizden...

Meşhur lezzetin püf noktası toprak

AA

Hatay'da pekmez hazırlıkları başladı. Üzüm ve toprağın birlikte yoğrulmasıyla elde edilen coğrafi işaret tescilli Belen Kömürçukuru Pekmezi'nin yapımı oldukça zahmetli. Adını Belen ilçesi Kömürçukuru Mahallesi'nden alan pekmez yapımı için dağlardan kil şeklinde toprak toplanıyor. İşte işin ustalarından tescilli pekmez tarifi...

AA'da yer alan habere göre Hatay'ın tescilli Belen Kömürçukuru Pekmezi'nin yapımına başlandı.

PEKMEZ TARİFİ

İlçedeki bağlardan hasat edilen beyaz üzümün, dağdan getirilen killi toprakla karıştırılmasıyla suyu çıkarılıyor.

Kovalara doldurulan toprak karışımlı üzüm suyu, "kestirme" denilen yöntemle kazanlarda ısıtılıyor. Isınmasının ardından farklı bir kazana alınarak "durutma" aşamasına alınan üzüm suyu yüksek ateşte yaklaşık bir saat kaynatılarak kıvama gelmesi sağlanıyor.

Daha sonra soğumaya bırakılan pekmez, kaplara doldurularak 3 günlük bekleme süresine bırakılıyor. Katı bir kıvama geldikten sonra pekmez, tüketime hazır hale geliyor.

"GELECEK KUŞAKLARA BU TADI VE LEZZETİ TAŞIYACAĞIZ"

Belen Belediye Başkanı İbrahim Gül, ilçenin tarihi özellikleri kadar lezzetleriyle de vatandaşların tercih ettiği noktalardan olduğunu söyledi. Tescilli lezzet Belen Kömürçukuru Pekmezi'nin geleneksel yöntemlerle yapımına başlandığını aktaran Gül, "Damak tadı olarak bölgemizde ve ülkemizde beğenilen bir üründür. İnanıyorum ki bunun tanıtımı yapıldığı zaman gelecek kuşaklara bu tadı ve lezzeti taşıyacağız, yaşatacağız." dedi.

BELEN KÖMÜRÇUKURU PEKMEZİ'NİN PÜF NOKTASI

Belen Kömürçukuru Pekmezi yaparak geçimini sağlayan Muzaffer Kavukçu da tescilli pekmezin yapımının zor ve zahmetli olduğunu söyledi. Kendi bağlarındaki üzümü kullandıklarını anlatan Kavukçu, üzümün suyunu, killi toprakla karıştırarak çıkardıklarını dile getirdi. Toprağın, pekmezin mayası olduğunu aktaran Kavukçu, şöyle devam etti:

"Üzümün posasını daha iyi ayırabilmesi ve net üzüm suyu alabilmek için bu toprak gerekli. Suyunu çıkardıktan sonra ayrı bir kazana doldurup bir müddet ısıtıyoruz. Daha sonra bir müddet beklettiğimiz üzüm suyunu kaynatma kazanına alıp kaynatıyoruz. Bir saat civarında kaynattıktan sonra çekiyoruz. Pekmezimiz soğuduktan sonra kaplara alarak bekletiliyor. Pekmez bekledikçe orada daha da katılaşma evresine giriyor. Katılaştıktan sonra halkımıza sunuyoruz."
  • Belen Kömürçukuru Pekmezi
  • pekmez tarifi
  • tescilli pekmez tarifi
  • pekmez
  • Hatay Belen pekmezi
Tüm Mor Papatya haberleri için tıklayın