Karagülden yapılan ürünlere yoğun talep

Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde yetişen karagül birçok kadına iş kapısı oldu. Usta öğretici ve kursiyer kadınlar tarafından karagül, hapsesi, sucuğu, şerbeti, reçeli, lokumu, çikolatası ve çayına dönüştürülüyor. İşte seralarda yetişen karagüllerin lezzetli yolculuğu...

Karagülden yapılan ürünlere yoğun talep

AA

Şanlıurfa'nın meşhur karagülü sofralarda da yerini almaya başladı. Halfeti ilçesinde yetişen, kendine özgü rengi ve kokusunu yetiştiği bölgeden alan karagül, kadınlar tarafından yapılan ürünlerle ağızları tatlandırıyor.

AA'da yer alan habere göre eşsiz simsiyah rengi ve kokusuyla ilgi gören karagülden yapılan ürünler yoğun talep görüyor.

KARAGÜL ÜRÜNLERİ NASIL HAZIRLANIYOR?

Karagüller önce hasat sezonunun başlamasıyla birlikte seralardaki görevliler tarafından dallarından kesilerek kurumaya bırakılıyor.

Daha sonra ayıklanan bitkinin yaprakları, Halfeti Halk Eğitim Merkezindeki usta öğretici ve kursiyer kadınlar tarafından karagül hapsesi, sucuğu, şerbeti, reçeli, lokumu, çikolatası ve çayına dönüştürülüyor.

Birbirinden lezzetli karagül ürünleri, ziyaretçiler için ilçede satışa sunulmasının yanında gelen talepler üzerine farklı illere de gönderiliyor.

"KARAGÜL SERALARLA ÜRETİM SEKTÖRÜNE DÖNÜŞTÜ"

Halfeti Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler ile Halk Eğitim Merkezi Müdürü Eşref Arıkan, kaymakamlık ve belediyeyle iş birliği içerisinde, karagülü farklı ürünlere dönüştürerek tanıtımını yapmaya çalıştıklarını söyledi.

İlçeye özgü 28 çeşit gıda ürünün 7'sinin karagül ile yapıldığını belirten Arıkan, "Bizim amacımız, ürettiğimiz ürünlerle burada hem kursiyerlerimize istihdam yaratmak ve aile bütçelerine katkı sunmak hem de karagülün bütün dünyaya tanıtılmasına katkı sunmak.

"TADINA BAKANLAR ÇOK SEVİYOR BEĞENİYOR"

Usta öğreticilerden Nezver Çoban da karagülden yapılan ürünlerin tüketiciler tarafından çok beğenildiğini belirtti. Daha önce evlerinde sadece karagülün reçelini ve şurubunu yaptıklarını ifade eden Çoban, "Şimdi halk eğitim merkezi bünyesinde çikolatası, hapsesi, sucuğu gibi ürünlerini yapmaya başladık. Tadına bakanlar çok seviyor beğeniyor, lezzetli buluyor. Evlerimizde misafirlerimize ikram edip, hediye olarak da gittiğimiz yerlere götürüyoruz. Yaptığımız ürünler biraz zahmet istiyor ama lezzeti bu zahmetin önüne geçiyor." diye konuştu.

  • kara
  • Şanlıurfanın meşhur karagülü sofralarda
  • karagülden yapılan ürünler
Tüm Mor Papatya haberleri için tıklayın