Herkesin yaptığı o hata bebeğin sağlığını riske atıyor

Dünyada yapılan bir çalışmaya göre kadınların yarısının, erkeklerin ise çeyreğinin pandemi döneminde kilolarının arttığını söyleyen Prof. Dr. Yaprak Üstün, hamilelikte beslenme konusunda doğru bilinen yanlışları anlattı. Mor Papatya'ya açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Yaprak Üstün, 'Yanlış diyetler anne ve bebeğin sağlığını riske atar.' dedi.

Herkesin yaptığı o hata bebeğin sağlığını riske atıyor

AKSAM.COM.TR/MOR PAPATYA

Merve Kantarcı Çulha

Hamilelikte beslenme konusu birçok anne adayını tedirgin eden bir durum. Çünkü bu süreçte hem kiloyu hem de bebeğin sağlığını korumak oldukça zor. Peki, hamilelikte diyet yapmak doğru mu? Hamilelikte kaç kilo alınmalı ve hangi gıdalara yer verilmeli?

Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'ya açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Yaprak Üstün ve Diyetisyen Özge Arslan Ünal, hamilelikte beslenme konusuyla ilgili doğru bilinen yanlışları anlattı.

Dünya genelinde yapılan bir çalışmada; kadınların yarısının, erkeklerin ise çeyreğinin pandemi döneminde kilolarının arttığını belirten Prof. Dr. Yaprak Üstün, şunları söyledi:

"Pandemi nedeniyle hareketsiz kalan ve beslenme alışkanlıkları değişen anne adaylarının sağlığı olumsuz yönde etkilenmektedir. Hamilelik dönemi içinde alınan fazla kilolar; gebelik diyabeti, gebelik tansiyonu, erken doğum riski gibi pek çok sağlık sorununu beraberinde getirebilmektedir."

HAMİLELİKTE BESLENME ÖNERİLERİ

Hamilelikte kilo alma ve beslenme konusunda anne adaylarını uyaran Diyetisyen Özge Arslan Ünal ve Yaprak Üstün, şunları önerdi:

"Eğer anne adayı normal bir kilo ile gebe kalmışsa gebelik boyunca ağırlık artışı 12-15 kg; fazla kilo ile gebe kalmış ise gebelik sonuna kadar 5-9 kg ağırlık artışı hedeflenmelidir.

Anne ve bebek sağlığını koruyup geliştirebilmek adına oluşturulacak sağlıklı beslenme planı şu şekildedir; öğünlerde yediklerimizin yarısı meyve ve sebzelerden oluşmalıdır.

Bunun yanında her gün bir adet yumurtaya, haftada iki gün kurubaklagil yemeklerine, yine haftada iki gün balıketi tüketimine yer verilmelidir. Kırmızı et tüketimi haftada 1-2 günü geçmemelidir.

Tahıl ürünleri seçimleri yapılırken tam tahıl ürünleri tercih edilmelidir. Örneğin beyaz ekmek yerine rafine edilmemiş undan yapılan tam buğday ekmeği tüketmek sağlıklı bir tercih olacaktır.

Yeterli su tüketimi asla ihmal edilmemeli, günde 2,5-3 lt su tüketilmelidir.

Bunların yanı sıra sıkça yapılan hataların başında gelen sağlıksız atıştırmalıklar yerine uygun miktarlarda meyve ya da kavrulmamış kuruyemiş tüketimi sağlığa katkı sağlayacaktır.

Yüksek kalorili tatlı ya da fazla yağlı gıdalardan kaçınılmalı, bir şeyler yemek stresle baş etme yöntemi olarak kullanılmamalı, ayrıca düzenli aralıklarla gebelik için uygun fiziksel aktiviteye yer verilmelidir.

Bu aktiviteler evde gebe egzersizleri şeklinde ya da dışarıda kalabalık olmayan bölgelerde yürüyüşler şeklinde uygulanabilir.

Tüm bunlarla birlikte bu dönemde yapılan bilinçsiz zayıflama diyetleri anne ve bebeğin sağlığını riske atmaktadır. Mutlaka bir diyetisyen desteği alınmalıdır."

  • hamilelikte beslenme
  • hamilelikte diyet
  • hamilelik
  • hamilelikte kaç kilo almak doğru
  • prof.dr.yaprak üstün
Tüm Mor Papatya haberleri için tıklayın