Herkes lezzetini biliyor ama kansere karşı kalkan etkisi var!
Lezzeti ile bilinen mangonun sağlığa birden çok faydası bulunuyor. Mangonun tadı yiyenler için lezzetli olduğu bilinirken sağlık konusunda faydaları henüz çok bilinmiyor. Kanserden ciltteki hastalıklara kadar birçok konuda mucizevi etkisi olan mangonun faydalarını sizler için derledik.
Mangonun asıl vatanı Hindistandır. Olgunlaştıkça ve kızardıkça tadı oturur ve lezzetli bir hale gelir. Çiğ haliyle tüketilen mangonun çayı, meyve suları, yağları ve benzeri ürünleri mevcuttur.
Mango;
C, B9, B3, K, E ve A vitaminleri açısından oldukça zengindir.
Sodyum, potasyum, Fosfor, magnezyum, kalsiyum ve selenyum minerallerini de içerisinde barındırır.
Omega-3 ve Omega-6 bakımından da oldukça faydalıdır.
İçinde bolca sıvı bulunur.
Meyvelerin kralı olarak adlandırılan mango ile ilgili birçok araştırmaya konu oldu. Yapılan araştırmalardan birinde antioksidan bileşikleri içeren mango, hücrelerin enfeksiyon ve bakterilerden olumsuz etkilenmesini önler. Kuersetin, isoquercitrin, astragalin, fisetin, gallik asit ve metilgallatın maddeleri sayesinde meme, lösemi ve prostat kanserlerinin gelişmesini engeller.
Mango el ile iyice ezildikten sonra yüze direk sürülüp yarım saat bekletilince, cilt yüzeyindeki açılmış gözeneklerin temizlenmesini sağlarken açılmış gözeneklerin sıkılaşmasını destekler. Ayrıca sivilcelerin oluşumunu önlerken cildin kırışmasını engeller.
A vitamini bakımından zengin olan mango, günlük gözün ihtiyacı olanının yüzde 25'ini karşılar. Özellikle günümüzde giderek yaygınlaşan göz kuruluğu ve enfeksiyonlarını engelleyerek gözün daha iyi görmesini artırır. Ayrıca gece körlüğünün de önüne geçer.
Vücut için alkali oldukça önemli bir maddedir. Bu madde sayesinde organların işlevselliği artar. Mango tartarik asit, malik asit ve sitrik asitler sayesinde bunu sağlar. Böylece vücudu hem temizler hem de potansiyelini artırır.
Yüksek lif sayesinde metabolizmayı düzenler. Böylece vücudun yağ birikimini önler. İçerdiği C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalıklara karşı kalkan oluşturan mango, vücutta ödem birikmesinin önüne geçer. Bu özelliği sayesinde kemik ve kas ağrılarını iyi gelirken içerdiği kalsiyum sayesinde de kemiklerin güçlenmesini destekler. İleri yaşlarda görülme ihtimali olan kemik erimesi gibi hastalıkların önüne geçer.
Kan hücrelerini artırarak kansızlığa iyi gelir. Anemi gibi hastalıkların tedavisinde doğal ilaç olarak kullanılır. Sadece kan yapmaz aynı zamanda kandaki mikrop ve enfeksiyonların oranını düşürür.
Uzmanlar hamile ve gelişim çağındaki kişilerin bol bol tüketmesini tavsiye eder.
Metabolizmayı hızlandırır.
Kansere karşı direnç sağlar ve korur.
Bağırsakları temizler ve mikropları arındırır.
Göz kuruması hastalığını tedavi eder.
Özellikle hamile ve süt veren annelerin yemesi gerekir.
Gün içerisinde almanız gereken sıvı ihtiyacını ve şekeri karşılar.
Kolesterolün dengelenmesini sağlar.
Cilde uygulandığında cilt sorunlarnı vitaminleri ve mineralleri sayesinde giderir.
Mango en sağlık nasıl tüketilir?
Mango tüketilmeden önce bol su ile yıkanması gerekir. İyice temizlendikten sonra kabuklarını soyup iç meyvesini püre haline getirin. İçerisine pudra şekeri dökerek tüketebilirsiniz.
4 orta boy ceviz ve bir avuç fındıkla beraber ezip sabah kahvaltısı yerine bir bardak süt ile beraber içiniz.
Tere otu, maydanoz ve mangoyu dilimleyip içerisine bir miktar limon sıkıp öğle yemeği yerine geçirebileceğiniz bir salata olabilir.
Ani şeker düşmesinde ya da yorgunluk gibi durumlarda bir bardak sıkılmış mango suyu tüketerek bu rahatsızlıkların önüne geçebilirsiniz.