Hamilelikte seyahate dikkat! Pıhtılaşma riski var

Hamileyken yolculuk yapmak birçok anne adayını tedirgin ediyor. Peki, hangi hamileler yolculuk yapabilir? Uzun yolculuklarda pıhtılaşma riskine karşı hamileleri uyaran uzmanlar, uzun yolculuk için uçağın daha güvenli olduğunu belirtti. Hem bebek hem anne için seyahat etmenin püf noktaları haberimizde...

Hamilelikte seyahate dikkat! Pıhtılaşma riski var

AA

Hamilelikte seyahat konusu anne adayları tarafından merak ediliyor. Çünkü uzun yolculuklar pıhtılaşma riskinden dolayı bebeğin ve annenin hayatını riske atıyor. "Uçak yolculuğu gebeler için en güvenli yolculuktur." diyen Op. Dr. İlknur Sayar, yolculukta tren, otobüs veya araba tercih edilecek ise yolculuk süresinin 6 saatten fazla olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

AA'da yer alan habere göre Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op. Dr. İlknur Sayar, yaz döneminde tatile çıkacak hamileler için hamilelikte seyahat etmenin püf noktalarını anlattı.

PIHTILAŞMA RİSKİNE DİKKAT

Uzun yolculuklarda pıhtılaşma riskine karşı hamileleri uyaran Sayar, şunları kaydetti:

"Uzun mesafeli yolculuklarda mola verilmeli ve ertesi gün yolculuğa devam edilmelidir. Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte tatile çıkacak anne adaylarından en sık gelen sorulardan biri gebelikte yolculuk yapabilir miyim? Gebelik durumu fizyolojik olarak kanda pıhtılaşma eğiliminin belirgin olarak arttığı bir dönemdir.

Uzun süre bacakların aşağı sarkık durumda ve hareketsiz kalması kanın damar içinde pıhtılaşmasına neden olabilir. Pıhtılaşma riskine karşı önlem almak için özellikle uzun yolculuklarda 2 ila 2,5 saatte bir mola verip molalarda hareket halinde olmak gerekir. Tren ve uçak yolculuklarında ise mola vermek mümkün olmadığından dolayı 2 saatte bir araç içinde yürümek uygun olur. Araç içinde bacakları daha rahat hareket ettirip ayağa kalkabilmek için koridor tarafı koltukların tercih edilmesi daha uygundur."

"UZUN YOLDA GEBELERE BEL YASTIĞI"

Hamileliğin seyrinde başka özel bir sorun yoksa tüm yolculuklarda önlemler alınarak anne adayına ve bebeğe özen gösterilmesi gerektiğini belirten Sayar, hamilelikte seyahat önerilerini şöyle sıraladı:

"Yolculukta pamuklu, rahat giysiler ve ayakkabılar tercih edilmelidir. Rahat, bel için uygun bir seyahat yastığı bulundurulmalı. Tuvalet ihtiyacı mutlaka giderilmelidir. Sarsıntılara karşı emniyet kemeri takılıp gerekli güvenlik önlemleri alınmalı."

Yolculukta ani kan şekeri düşmelerine karşı da tedbir amacı ile sağlıklı atıştırmalıklardan oluşan beslenme çantasının mutlaka gebenin yanında bulunması gerektiğine dikkati çeken Sayar, yazın ter yolu ile kaybedilen fazla sıvı da göz önüne alınarak yeterli miktarda su tüketimi yapılması gerektiğini aktardı.

  • hamilelikte seyahat
  • hamilelikte uçağa binilir mi
  • uzun yolda hamilelik
  • hamilelikte seyahat etme
  • yolculuklarda pıhtılaşma riski
Tüm Mor Papatya haberleri için tıklayın