Fatih Sultan Mehmet kimdir, ne zaman doğdu, ne zaman öldü? Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u ne zaman fethetti, tarihte nasıl bilinir?

Fatih Sultan Mehmed, Osmanlı İmparatorluğu'nun padişahlarının yedincisidir. 30 Mart yani bugün doğum günü olması vesilesiyle İstanbul'u fetheden Fatih Sultan Mehmet'in hayat hikayesi merak konusu oldu. Peki Fatih Sultan Mehmet kimdir, ne zaman doğdu, ne zaman öldü? Tarihte nasıl bilinir? İstanbul'u ne zaman fethetti? Ayrıntılar haberimizde.

Fatih Sultan Mehmet kimdir, ne zaman doğdu, ne zaman öldü" Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u ne zaman fethetti, tarihte nasıl bilinir"

30 Mart, Fatih Sultan Mehmet'in doğum günü olması vesilesi ile dikkat çeken tarihler arasında. Tarihe kazınmış olayları merak edenler için İstanbul'u fetheden büyük Osmanlı Devletinin 7. padişahı Fatih Sultan Mehmet'in hayatı ve hakkında bilinmeyenleri sizler için derledik. Konu ile ilgili "Fatih Sultan Mehmet kimdir, neler yapmıştır,doğum ve ölüm yıl dönümü ne zaman?" ayrınıtlar haberimizde.

FATİH SULTAN MEHMET KİMDİR?

II. Mehmed, bilinen ismiyle Fatih Sultan Mehmed, kısaca Fatih, veya Batıda kullanılan takma ismiyle Grand Turko 30 Mart 1432 – 3 Mayıs 1481, Osmanlı İmparatorluğu'nun 7. padişahıdır.

Tarihî kaynaklarda ismi, Mehmed isimli diğer padişahlarınki gibi, Muhammed şeklinde geçer.

FATİH SULTAN MEHMET'İN DOĞUM VE ÖLÜM YIL DÖNÜMÜ NE ZAMAN?

Doğum tarihi: 30 Mart 1432, Edirne

Ölüm tarihi ve yeri: 3 Mayıs 1481, Hünkar Çayırı

Defnedildiği yer: Fatih Camii, İstanbul

FATİH SULTAN MEHMET'İN EŞLERİ KİMDİR?

Eşi: Çiçek Hatun (e. 1458), Hatice Hatun (e. 1451–1453), Sitti Mükrime Hatun (e. 1449), I. Gülbahar Hatun (e. 1446)

FATİH SULTAN MEHMET'İN KARDEŞLERİ KİMLER?

Kardeşleri: Şehzade Alâaddin, Erhondu Hatun, DAHA FAZLA

FATİH SULTAN MEHMET'İN ÇOCUKLARI KİMLER?

Çocukları: II. Bayezid, Cem Sultan, Şehzade Mustafa, Gevherhan Sultan

Fatih Sultan Mehmed, 30 Mart 1432'de, o dönemde Osmanlı Devleti'nin başkenti olanEdirne'de, II. Murad'ın Hüma Hatun'dan olan oğluydu olarak dünyaya geldi. Babası Sultan İkinci Murad'tır. Mehmed iki yaşına kadar Edirne'de kaldıktan sonra 1434'te sütninesi ve küçük ağabeyi Alâeddin Ali ile birlikte 14 yaşındaki büyük ağabeyi Ahmed'in Rum sancakbeyi olduğu Amasya'ya gönderildi.

Burada ağabeyi Ahmed'in erken yaşta ölmesi üzerine Mehmed altı yaşında Rum sancakbeyi oldu (İnalcık'a göre şüpheli). Diğer ağabeyi Alâeddin Ali ise Manisa'da Saruhan sancakbeyi oldu. İki yıl sonra babaları II. Murad'ın talimatıyla iki kardeş yer değiştirdiler ve Mehmed Saruhan sancakbeyi oldu.

Mehmed'in eğitimi için babası çeşitli hocalar görevlendirdi. Ancak zeki olduğu kadar hırçın bir çocuk olan Mehmed'in eğitilmesi kolay olmadı. Şehzade Mehmed'in medrese kökenli hocalarının yanı sıra bilgi edindiği Batılı şahsiyetler de bulunmaktaydı. Saruhan (Manisa) sarayında İtalyan hümanisti Anconalı Ciriaco ve saraydaki başka İtalyanlar onun Avrupa tarihi ile Antik Yunan filozoflarının hayatlarıyla ilgili kitaplar okumasına önayak olmuştu. Bu durum Şehzade Mehmed'e çok-kültürlülük kazandırmıştır.

Topkapı Sarayı arşivinde bulunan II. Mehmed'in şehzadelik yıllarına ait olan karalama defterinde Latin harfleri, Arap harfleri, Roma büstlerini andıran insan çizimleri ve Osmanlı figürleri bulunmaktadır. Ayrıca Fatih Sultan Mehmed'in Arapça ve Farsça'nın yanı sıra Latince, Yunanca ve İtalyanca bilmesi bu dönemdeki münasebetlerine dayandırılmaktadır.

FATİH SULTAN MEHMET NELER YAPMIŞTIR?

12 yaşında Osmanlı tahtına çıkan Fatih Sultan Mehmet, Edirne'ye gelir gelmez, babası ile anlaşma imzalayan Avrupalı Hıristiyan devletlerin, haçlı seferiyle karşılaştı. Papa, Hıristiyanlan yeni bir sefer için harekete geçirdi. Sadrazam Çandarlı Halil Paşa'nın fetih harekâtını durdurarak barışçı bir politika izlemesi nedeniyle, akıncılar akından kaldı, bu yüzden Anadolu ve Rumeli'de ele geçirilen bazı yerler, eski devletlere geri verildi. Çocuk yaşta bir şehzadenin padişah olması da yadırgandığından, her yandan ayaklanma ve baş kaldırmalar birden ortaya çıkıverdi.

Fatih Sultan Mehmed, uzun boylu, dolgun yanaklı, kıvrık burunlu, adaleli ve kuvvetli bir padişahtı. Fatih Sultan Mehmed okumayı çok severdi. Farsça ve Arapça'ya çevrilmiş olan felsefi eserler okurdu. 1466 yılında Batlamyos Haritasını yeniden tercüme ettirip, haritadaki adları Arap harfleriyle yazdırdı. Bilimsel sorunlarda, hangi din ve mezhebe mensup olursa olsun bilginleri korur onlara eserler yazdırırdı.

Fatih Sultan Mehmed 1481 yılına kadar hükümdarlık yaptı ve bizzat 25 sefere katıldı. Sınırları Tuna'dan Kızılırmak'a kadar genişleyen Devletinin başşehri olarak İstanbul'u almak ve Hz. Peygamber'in övgüsüne mazhar olmak en büyük ideali idi Fatih Sultan Mehmed'in. İstanbul'u almak için Boğaz'a hâkim olmanın şart olduğunu bilen Sultân Mehmed, 1452'de Boğazkesen Hisârı dediği Rumelihisârını inşa ettirdi. Karşısında Yıldırım'ın inşa ettirdiği Anadoluhisârı yükseliyordu ve artık Osmanlının izni olmadan boğazı geçmek mümkün değildi.

Planı sezen İmparator zor durumdaydı. Bizans'lılar parlayan ateşlerine ve Hz. Meryem'e güveniyorlardı. Ancak 1453 Şubatında Edirne'den yola çıkan toplar 5 Nisanda İstanbul önlerine geldi. 6 Nisan'da muhasara başladı. 53 gün süren muhasara sırasında Fâtih'in ordusu, tarihe geçen kahramanlıklar yazdı.Muhasaranın 53. Günü Hz. Peygamber'in müjdelediği fetih 29 Mayıs 1453 günü gerçekleşti ve Osmanlı ordusu tekbir sesleriyle Topkapı ve Eğrikapı yönlerinden İstanbul'a girdi. Ayasofya'ya sığınan on binlerce insanın burnu bile kanamadı ve İslâm Hukukunun bu konudaki hükümleri aynen uygulandı ve herkese temel hak ve hürriyetleri tanındı.

İstanbulu fetheden Sultan Mehmed 1100 yıl hüküm süren Doğu Roma İmparatorluğunu ortadan kaldırdı ve Fatih ünvanını aldı.Fethin hemen ardından Mehmed şehrin onarımına başladı.Fatih, Rum Ortodoks Patrikhanesi, Ermeni Patrikhanesi ve Yahudi hahambaşı bulunmasına izin verdi. 6 Ocak 1454'te Yorgo Skolaris'i yeni Ortodoks patriği olarak atadı. Ayasofya camiye çevrildiğinden Patrikliğe resmî makam yeri olarak Havariyun Kilisesi verildi. Şehirdeki Yahudilerin hahambaşı olarak Moşe Kapsali atadı. 1461 yılında ise Bursa Psikoposu Hovakim İstanbul Ermeni Patriği olarak atandı.

Mehmed Theodosius Forumu'nun olduğu yerde ilk sarayının inşasını başlattı. Daha sonraki yıllarda ise Sarayburnu'nda Topkapı Sarayı'nı inşa ettirdi.Fatih 1481'de, Anadolu'ya doğru yeni bir sefere çıktı. Ama daha yolun başında hastalandı ve 3 Mayıs 1481'de Gebze yakınlarındaki Hünkar Çayırı'ndaki ordugâhında öldü. Gut hastalığından öldüğü sanılmakla birlikte, zehirlendiği de söylenir. Ölümünden sonra oğlu Bayezid tahta çıktı. Fatih Camii'ndeki türbesinde yatmaktadır. Seferi nereye düzenlediği tam olarak bilinmemektedir. Zira Fatih bu bilgiyi seferin güvenliği açısından çok gizli tutuyor ve kimseye söylememiştir.

  • fatih sultan mehmet
  • fatih sultan mehmet kimdir
  • fatih sultan mehmet doğum günü
  • fatih sultan mehmet ne zaman ölmüştür
Tüm Mor Papatya haberleri için tıklayın