Birçok kadın söylemeye korkuyor! Çürümeden doktora gitmek şart

Meme kanserinde erken teşhise dikkat çeken Doç. Dr. Ebru Şen, “Memede çürüme meydana gelene kadar doktora gitmeyen hastalarımız var. Erken teşhis çok önemli, geç gelen hastalarımız çok var.' dedi. Peki, meme kanseri için kadınlar kendini nasıl muayene etmeli?

Birçok kadın söylemeye korkuyor! Çürümeden doktora gitmek şart

IHA

Meme kanserinin görülme yaşının düştüğüne dikkat çeken uzmanlar, kadınların genellikle geç kaldığını ve bu durumun da meme kanseri tedavisinde risk oluşturduğunu söyledi.

İHA'ya açıklamalarda bulunan Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ebru Şen, meme kanseriyle ilgili kadınları şöyle uyardı:

"Memede çürüme meydana gelene kadar doktora gitmeyen hastalarımız var. Erken teşhis çok önemli, geç gelen hastalarımız çok var. Meme kanserinin biyolojisi önemli, erken teşhis etsek bile tümör tipi, yaşam süresini belirleyici oluyor. Gençlerde biraz daha agresif tümör tiplerini görme ihtimalimiz fazla. Kendi kendini muayene yapılmalı."

KADINLARDA EN SIK GÖRÜLEN KANSER TÜRÜ

Kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden olan meme kanserinde görülme yaşının düştüğü ifade edilirken uzmanlar uyarıyor. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ebru Şen, meme kanserine karşı kadınların kendilerini muayene etmelerinin gerekliliğine dikkat çekerken, kanserin biyolojisinin yaşam süresi üzerinde belirleyici olduğunu ifade etti.

"KENDİ KENDİNİ MUAYENE ETMELERİ ÇOK ÖNEMLİ"

Meme kanserinin sadece ileri yaştaki kadınları etkilemediğini belirterek gençlere de uyarılarda bulunan Ebru Şen, şu bilgileri verdi:

"Yaş ilerledikçe aslında meme kanseri sıklığı artıyor diyoruz. İleri yaşın hastalığı olmakla birlikte genç kadınlarda da görülebiliyor. Dolayısıyla gençler de risk altında, özellikle ailede genetik hastalık olabilir. Ailede meme kanseri olan bireyler varsa bu kişilerin dikkat etmesi lazım. Kendi kendini muayene etmeleri ve şüphe halinde de doktora gitmeleri son derece önemli. Erken teşhis çok önemli, erken teşhis edilemediğinde hastalar gençlerde özellikle daha geç dönemde başvurabiliyorlar. Ne yazık ki geç gelen hastalarımız hala çok var. Bazen de hasta korkudan saklıyor ve doktora gitmiyor. Bir çürüme meydana gelene kadar o ülseri halden, kabuklanmadan, kokudan rahatsız olana kadar doktora gitmeyen hastalarımız var. Bazen son dönem hastalıkla geliyorlar, uzak organ metastazı dediğimiz yayılımları oluyor vücutta o durumlarda seçeneklerimiz biraz daha azalıyor. O yüzden erken teşhis en önemli faktör."

Sakın atmayın! Yaz içeceği yapın hafızayı güçlendiriyor

Kişilik testi seçtiğiniz renge göre korkunuzu söylüyor

İbn-i Sina'nın saçı siyahlaştıran bitkisi! O bitki kendiliğinden yetişiyor, tam mevsimi

  • meme kanseri
  • kadınlar
  • kanser
Tüm Mor Papatya haberleri için tıklayın