Bebeklerde hangi meyveler gaz yapar?

Bebeklerin ek gıdaya geçiş süreci biraz sancılı olabiliyor. Meyve gibi sağlıklı gıdalar dahi bebeklere seçilerek verilmeli. Elma gibi asitsiz meyveler ise bebekler için birebir. Örneğin 8 aydan önce narenciye bebeklerde gaza neden olur. İşte detaylar...

Bebeklerde hangi meyveler gaz yapar"

Ek gıda sürecinde anneler meyveleri sıkarak sularını bebeklerine içirebilir. Hem vitaminli hem zararsız meyve suları bebeklerin gelişimine katkı sağlıyor. Peki bebekler için e uygun meyve suları hangileri? İşte yanıtı...

8 AYDAN İTİBAREN...

Mandalina asitli bir meyvedir. İçeriğindeki asitler bebeklerin henüz tam oturmamış sindirim sistemine zarar verebilir. Bu zarar alerjik reaksiyon, kolik (aşırı gaz) veya pişik olarak kendini gösterebilir. Mide ve yemek borusunu tahriş edebilir. Bu nedenle 8 aydan küçük bebeklerde mandalina ve portakal gibi turunçgillerin verilmesi tavsiye edilmez. Bebeklere 8 aydan itibaren doktorunuza danıştıktan sonra mandalina ve portakal verilmesinde sakınca yoktur. Bebeğiniz turunçgilleri yedikten sonra karın ağrısı, mide bulantısı, huzursuzluk ve ishal gibi belirtiler gösterirse mutlaka doktorunuza danışınız. Ayrıca fazla tüketildiği taktirde deri renginde turunculaşma görülebilir.

BEBEKLERE MANDALİNA VE PORTAKAL NASIL VERİLİR?

Bebeğinize mandalina ve portakal verirken çok ekşi olmamasına dikkat etmelisiniz. Günde birkaç çay kaşığı, ilk deneme için harika bir başlangıç olabilir. Portakal ve mandalina çatalla püre haline getirilip kahvaltısına veya mamasına katılabilir. Bebeğiniz portakal ve mandalina ile tanıştıktan sonraki süreçte birkaç gün alerjik reaksiyon gösterip göstermediğini gözlemleyin. Ağız çevresinde kızarıklık veya pişik olup olmadığına bakın. Şayet bebeğinizde ürtiker, şişme, kusma, hırıltılı solunum veya nefes almada zorluk varsa acilen en yakın hastaneye başvurun.

PORTAKAL SUYU BEBEKLERE ZARARLI MI?

Portakal içerdiği sitrik asit nedeniyle 15 aydan küçük bebeklerin sindirim sistemine zarar verebilir. Ayrıca meyve sularının birçoğu fazla şeker içerdiği için bebekler için faydalı değildir. 15 ayına gelene kadar bebekler için en faydalı ve güvenli sıvı anne sütü ve su diyebiliriz. Bebeğinize meyve suyu vermek istiyorsanız, turunçgillerden vermek yerine ilk olarak az miktarda, asit içermeyen elma ya da erik suyu verilebilir.

MANDALİNA VE PORTAKALIN BEBEKLERE FAYDALARI

Mandalina ve portakal içerdiği flavonoidler sayesinde de hem yetişkinlere hem de bebeklere çok faydalıdır. Turunçgillerin bebeklere faydaları ise şöyle:

Mandalina, portakal gibi turunçgiller yüksek C vitamini içeriği ile bebeklerin bağışıklığını güçlendirip onları hastalanmaktan korur.

Mandalina ve portakal içerdikleri A vitamini ve potasyum sayesinde bebeklerin sağlıklı kemik gelişimini desteklemek için önemli rol oynarlar.

Turunçgiller, B vitamininden de oldukça zenginler. Vücutta yeni hücrelerin oluşumunu sağlarlar.

Mandalina ve portakal içerdikleri A vitamini ile bebeklerin göz sağlığı için oldukça faydalılar.

Portakal ve mandalina mükemmel lif kaynağıdır. Bebeklerin kabızlığını gidermek için portakal suyu verilebilir.

Tüm Mor Papatya haberleri için tıklayın