Kaya Ererez yıllar sonra açıkladı: Hülya Avşar'ı sinemaya ben getirdim sayılır

Türk sinemasının ünlü yönetmen, yapımcı ve senaristi Kaya Ererez, Hülya Koçyiğit'in sunuculuğunu üstlendiği 'Film Gibi Hayatlar' programının bu haftaki konuğu oldu. Yeşilçam dönemine dair samimi açıklamalarda bulunan Kaya Ererez, 'Hülya Avşar'ı sinemaya ben getirdim sayılır.' sözleri ile dikkatleri üzerine çekti.

Kaya Ererez yıllar sonra açıkladı: Hülya Avşar'ı sinemaya ben getirdim sayılır

Hülya Koçyiğit'in "Film Gibi Hayatlar" programının bu haftaki konuğu, yönetmen, yapımcı ve senarist Kaya Ererez oldu. Yeşilçam döneminden bahseden Ererez, şunları söyledi:

"Yeşilçam döneminde öyle işler yapıyorduk ki şimdiye göre çok farklı, teknikten çok yoksun, her şeyi bireysel kuvvetlerimizle yaptığımız işlerdi... Set işçisinden, rejisörüne, oyuncusuna hepimiz taşın altına elimizi koyarak, hepimiz birbirine yardım ederek işi bugünlere getirdik. Aile olmuştuk. Film bittiği zaman üzüldüğümüz zamanlar oluyordu.

Şimdinin teknik imkanları yoktu. Tahta şaryoların altına sabun koyarlardı, su döküp öyle kaydırırlardı. Batı o gün bizim çalıştığımız kameraları çöpe atalı yirmi sene olmuş. Harika kameralar çıkmış ama bizde yok. Film de gelmiyordu.

Şimdi al kamerayı, yürü sallanmıyor. Çünkü kamera ona göre ayarlı ve o dengede duruyor. Ama şimdi bile bizim kamerayı alıp hatta fotoğraf makinası olan kameralarla bile şöyle yürüyemiyorsun, sallanıyor... Ben o zaman oyuncuyla aynı adımları atmayı keşfettim. Oyuncu sağa atınca ben de sağa atıyordum, kamera yine hafif yatıyor. Ama oyuncu da hafif sağa olunca o sarsıntı belli olmuyor."

"Hülya Avşar'ı sinemaya ben getirdim sayılır." diyen Kaya Ererez, sözlerine şu şekilde sürdürdü: "Yapımcı olarak bir film yapacaktım. Kadir Yurdatap'la da ortak filmlerimiz vardı. 'Arkadaş Film' diye bir şirket kurduk. Kadir, ünlü şarkıcı bir kadını oynatacaktı. İçime de pek sinmiyordu ama yalnız Osman Seden çekecekti filmi. Bir akşam bana 'Televizyonda bir kız gördüm, tacı da elinden alınmış. Kaya kız çok güzel.' dedi. Ben seyrettim ve ben de beğendim. Ofise çağırdık. Geldi, oturduk, konuştuk. Osman amcayla deneme filmlerini çektik. 'Osman amca' dedim bu oynayacak. Herkes 'Tamam' dedi. O Hülya Hanım'ın hemen hemen ilk filmi."

İbrahim Tatlıses ile de birçok projede birlikte çalıştığını söyleyen Ererez, "İbrahim çok kabiliyetli bir çocuk. Müthiş. 'Abi şöyle yapalım, böyle yapalım.' dedi. Dedim, 'Sen çekeceksin. Kamerada da ben yardım ederim, sana kamerayı da ben öğretirim...' öyle başladı. Mesela filmi o hale geldi ki, İbrahim bayağı iyi çekiyor, kendine klipler çekiyor... Ondan sonra yönetmen oldu. Bensiz de çok filmler çekti." dedi.

Tüm Magazin haberleri için tıklayın