Sümela'dan Uzungöl'e Trabzon'u yükseklerde gez

Tatilini aşırı sıcaklardan biraz olsun uzaklaşarak geçirmek isteyenler için Karadeniz gezileri ön plana çıkıyor.

Sümela'dan Uzungöl'e Trabzon'u yükseklerde gez

Doğada gezmeyi ve yeşili sevenler Karadeniz coğrafyasında her daim büyüleniyor. Bu hafta Samsun'dan sonra Karadeniz Bölgesi'nin en büyük şehirlerinden biri olan Trabzon'u tanıtacağız. Trabzon, doğası ve tarihi yapılarıyla görmeye değer şehirlerimizden birisi.

DENİZDE TEPEYE BİR KALE

Trabzon merkeze geldiğinizde en yakın tarihi eserlerden biri olan Trabzon Kalesi'ni görerek geziye başlayabilirsiniz. İlk olarak M.Ö. 2000'li yıllarda yapıldığı tahmin edilen kale günümüze gelene kadar kendini korumayı başarmış. Deniz kıyısından başlayıp tepelere uzanan kalede tarihle iç içe olmanın yanında harika doğanın da tadını çıkarıyorsunuz.

MANASTIRIN BÜYÜSÜ

Tarihi yerlerden bahsedince elbette ilk akla gelen yer Sümela Manastırı oluyor. Maçka ilçesinde yer alan manastır Altındağ Vadisi'ndeki sarp bir kayalığın üzerine büyüleyici bir şekilde oturmuş halde sizi bekliyor. Vadiden 300, denizden ise 1500 metre yüksekte yer alan manastır Bizans döneminde keşiş yetiştiren bir manastır ve kilise kompleksi. UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Sümela Manastırı'na, 100 basamaklı dar ve uzun bir merdivenden giriş yapıyorsunuz. Ayasofya Mahallesi'nde yer alan Ayasofya Müzesi görülmesi gereken bir diğer tarihi yapı. Kral Kral I. Manuel tarafından 1250 yıllarında bir manastır kilisesi olarak inşa edilmiş. Rengarenk işlemelerle kaplı olan kilisenin iç duvarlarında İncil'den hikayeler resmedilmiş. Resimler için boya olarak ise yumurta gibi malzemeler kullanılmış.

GEZİLEBİLECEK MÜZELER

Tarihi eserleri ise Trabzon Müzesi'nde inceleyebilirsiniz. Müzede arkeolojik ve etnografik eserlerin sergilendiği bölümler yer alıyor. Arkeolojik Eserler bölümünde; Eski Tunç, Klasik, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait mermer, bazalt, pişmiş toprak, metal, cam eserler ve sikkeler yer alıyor. Atatürk Köşkü Müzesi içerisinde ise 19. ve 20. yüzyıllar dönemlerine ait mobilyalar, porselenler, halılar, Atatürk'e ait tablolar ile daha birçok esere yer veriliyor. Futbol ile ilgilenenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken yer ise Trabzonspor Müzesi. Müzede, Trabzon İdmanocağı'nın 1958 yılında kazandığı yarım kupa yer alıyor.

MİLLİ PARKLARDA OLMAK GİBİSİ YOK

Trabzon'un muhteşem doğası içerisinde milli parklar önemli yer tutuyor. Bunların başında Altındere Vadisi Milli Parkı geliyor. 4 bin 800 hektarlık geniş bir alan içerisinde yer alan parkta trekking, kamp, doğa araştırmaları ve sportif balık avcılığı gibi etkinlikler yapabilirsiniz. Akçaabat'ta konumlanan Kayabaşı Tabiat Parkı da doğa yürüyüşü, botanik gezisi ve fotoğrafçılık gibi birçok farklı aktiviteye imkan tanıyor.

YAYLALARDA BUZ GİBİ DERELER

Yaylalardan bahsetmeden bir Trabzon yazısı kaleme alamazdık. Haldizen ya da Demirkapı Yaylası Uzungöl ile ünlü. Son dönemde yapılaşmayla ilgili bazı eleştiriler olsa da hâlâ mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında. 1850 metre yükseklikte bulunan Maçka'daki Kiraz Yaylası buz gibi dereleriyle yaz aylarında bir cennet gibi sizi karşılıyor. 2300 metre rakımlı Karester Yaylası, Uzungöl'ün meşhur manzarasına ev sahipliği yapıyor.

MANZARAYA BİR DE BOZTEPE'DEN BAKIN

Trabzon'da harika manzaralara şahit olmak için çıkabileceğiniz iki noktayı özellikle belirtmek istedik. Bunlardan ilki Boztepe. Merkeze yakın mesafedeki Ortahisar ilçesinde yer alan Boztepe'de kenti kuş bakışı izleyerek çay ve kahveleriniz yudumlayabilirsiniz. İkinci olarak ise Nayino Dağ Evi'nden bahsetmeliyiz. Doğanın tam göbeğinde yer alan dağ evinde konaklayıp harika manzaraya karşı oturup temiz havayı ciğerlerinize çekebilirsiniz.

Tüm Kültür Sanat haberleri için tıklayın