5500 yıllık evler bulundu! Arslantepe'den tarih fışkırdı

Malatya'daki Arslantepe Höyüğü'nde bin yıl öncesine ait 28 mezar ile 5 bin 500 öncesinden kalan 4 ev kalıntısı bulundu. Keşiflerin gizemli tarihi aydınlatacağı belirtiliyor.

5500 yıllık evler bulundu! Arslantepe'den tarih fışkırdı

Malatya'ya 7 kilometre mesafede bulunan Arslantepe Höyüğü'nde, bu yılki kazı çalışmalarının üçte biri tamamlandı. Geç Kalkolitik'ten Geç Hitit Dönemi'ne kadar geçen tarihsel sürecin buluntularına rastlanan Arslantepe, Hititler'den Roma ve Bizans'a kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yaptı. 26 Temmuz'da UNESCO Kültür Mirası Kalıcı Listesi'ne alınan Arslantepe'de kazılar, 55 kişilik ekip ile 10 Ağustos'ta başladı. Bu yılki kazılarda, bin yıl öncesine ve Ortaçağ dönemine ait olduğu tahmin edilen 28 mezar bulundu. Bu alanın yan tarafında ise 5 bin 500 yıl öncesinden kaldığı düşünülen ve yan yana yanmış halde 4 ev kalıntısına rastlandı. Evlerin içlerine doğru ilerlenirken, alanda daha birçok objenin bulunacağı tahmin ediliyor.

Geç Hitit Dönemi'ne ait, girişinde aslan ile devrilmiş bir kral heykelinin bulunduğu höyükte, dünyanın ilk yağmur drenaj hattı, kerpiçten saray ve 2 bini aşkın mühürle devlet temellerinin atıldığı yapılar ortaya çıkarıldı.

'YANAN EVLER ÖNEM TAŞIYOR'

Arslantepe Höyüğü Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Francesca Balossi Restelli, saraydan öncenin tarihi anlamak istediklerini belirterek şunları söyledi: "Bulduğumuz evler bize sarayın tarihini anlatabilir. Bazıları yanmış. Yangın varsa insanlar kaçıyor ve her şeyleri evlerin içinde duruyor olabilir. Bu sene umarım çok güzel şeyler çıkacak. Bu evlerin milattan önce 3 bin 600- 3 bin 700 yıllarına ait olduğunu düşünüyoruz. Demek ki bu evler 5 bin 500 sene öncesine ait. Tarihi kesin biliyoruz çünkü seramik dekorasyonu anlatıyor ve karbon analiz yaptık ondan dolayı tarih belli."

Tüm Kültür Sanat haberleri için tıklayın