Madenden ilk 6 ayda 2.8 milyar dolar ihracat

Madencilik sektörünün ihracat performansındaki yukarı yönlü ivme devam ediyor. Sektörün tüm alt ürün grupları ihracatını artırdı.

Madenden ilk 6 ayda 2.8 milyar dolar ihracat

Ocak-haziran döneminde birinci sırada 1 milyar 14 milyon dolar ile metalik madenler, ikinci sırada yüzde 39 artış ve 1 milyar 13 milyon dolar ile doğal taş, üçüncü sırada 544 milyon dolar ile mineral madenler, dördüncü sırada ise yüzde 70'lik artış ve 245 milyon dolar ile ferro alyaj grubu yerini aldı. Toplamda maden sektörünün ihracatı yüzde 52'lik artış ile 2 milyar 817 milyon dolar olarak hesaplandı.

YÜKSELİŞ DEVAM EDİYOR

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Sektörler Konseyi Maden Sektörü Başkanı Rüstem Çetinkaya, "Bir önceki ayda devam eden yükseliş trendi aynı şekilde devam ediyor. 12 aylık ihracat rakamlarına baktığımızda görülen 5,2 milyar dolar sene sonunda daha önce de vermiş olduğumuz 5 milyar doları geçeceğiz sözünü iyice perçinliyor. Yaşanan tüm navlun sıkışıklığına rağmen ihracatın artıyor olması ise arz talep noktasındaki büyük değişikliklerin yaşandığının habercisi" ifadelerini kullandı.

200 MİLYAR DOLARA ULAŞABİLİRİZ

Maden sektörünün ihracattan aldığı payın yüzde 2,7 olduğunu belirten Çetinkaya, "Türkiye'nin toplam ihracatı yılın ilk yarısında yüzde 40'lık bir artış yakalamış durumda. Pozitif değer vermeyen hiçbir sektör kalmamış görünüyor. Hem aylık hem de 6 aylık bazda rakamların tamamı pozitif ve bu durum 200 milyar dolar hedefinin tutturulabileceğini çok daha cesaretle söyleme imkanını ortaya çıkarıyor" dedi.

  • madencilik
  • türkiye ihracatçlar meclisi
  • kobi
Tüm Kobi haberleri için tıklayın