İhracat 21.8 milyar doları geçti! Yapı malzemeleri sektörü dünyada ilk 10'a girdi

Türk yapı malzemeleri sektörü yaptığı 21.8 milyar dolarlık ihracatla Hollanda, İngiltere ve Meksika gibi güçlü ülkeleri geçerek ilk 10'a girmeyi başardı. Sektör bu yıl 1 basamak daha yükselmeyi hedefliyor.

İhracat 21.8 milyar doları geçti! Yapı malzemeleri sektörü dünyada ilk 10'a girdi

Geçen yılı 21.8 milyar dolar ile kapatan Türk yapı malzemeleri sektörü Birleşmiş Milletler destekli ticaret verisi hesaplama sitesi olan trademap.org'un veri tabanına göre 1 yılda Hollanda, İngiltere ve Meksika gibi güçlü ülkeleri geçti. Türk yapı malzemeleri sektörü dünya ihracat sıralamasında 9'uncu, Avrupa'da 6'ncı sırada yer aldı. Bu yıl küresel ölçekte bir basamak daha yukarı çıkmayı hedefliyor.

İHRACAT % 50 ARTTI

Türk yapı malzemeleri sektörünün ihracatı ocak-haziran döneminde ise yüzde 50 oranında artarak 14,5 milyar dolar oldu. Toplamda 216 farklı pazara ihracat yapan sektörde yapılan en fazla ihracat yüzde 7 pay ve 965 milyon dolar ile Birleşik Krallık'a oldu. Birleşik Krallık'ın hemen arkasından 919 milyon dolar ile Almanya, 906 milyon dolar ile İsrail ve 903 milyon dolar ile Amerika Birleşik Devletleri yer aldı.

MEYVESİNİ ALDIK

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Türk Yapı Malzemeleri Sektör Komite Başkanı Serdar Urfalılar, "Sektörümüzü dünya sıralamasında ilk 10 ülke arasında görebilmek için uzun zamandır çalışıyoruz" dedi. Urfalılar, "Ocak-Haziran 2021 döneminde AB'ye 4,1 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Geçen yıla kıyasla yüzde 59'luk ihracat artışı sağladık" açıklaması yaptı.

RUSYA'NIN HAMLESİ BİZİ FAZLA ETKİLEMEZ

Hammadde fiyatlarının enflasyon ile birlikte tüm dünyada artışta olduğunu vurgulayan Urfalılar, "Rusya 1 Ağustos'tan itibaren belli metallerin ihracatına yüzde 15 gümrük vergisi uygulayıp, enflasyonla mücadele edeceğini açıkladı. Bu durumun Türk yapı malzemeleri sektörünü Rusya'dan ithalatımız çok yüksek oranda olmadığı için Çin'in hamlesi kadar etkileyeceğini düşünmüyorum. Türkiye'nin yapı malzemeleri sektöründe yaptığı ithalatın 1,7 milyar dolar ile yüzde 20'si Çin'e aitken 218,9 milyon dolar ile sadece yüzde 2,5'i Rusya'ya ait" açıklamasında bulundu.

PİYASA TEKRAR CANLANIYOR

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Türk Yapı Malzemeleri Sektör Komite Başkanı Serdar Urfalılar, "Pandeminin etkilerinin azalmaya başlamasıyla piyasa tekrar canlanıyor. Konut yatırımları hızla artıyor" diye konuştu.

Tüm Kobi haberleri için tıklayın