Müslümanların yılbaşı kutlaması haram mı, caiz mi? Diyanet Yılbaşı kutlamak neden günah, İslam alimleri ne diyor?

Müslümanların yılbaşı kutlamalarına iştirak etmesi ve tebriklerde bulunması İslam'daki yeri her yıl merak edilen konular arasında. Söz konusu konuya ilişkin internet aramalarında yoğun bir şekilde araştırılan 'Müslümanların yılbaşı kutlaması haram mı, caiz mi? Diyanet Yılbaşı kutlamak neden günah, İslam alimleri ne diyor?' soruların yanıtlarını bu haberimizde derldeki.

Müslümanların yılbaşı kutlaması haram mı, caiz mi" Diyanet Yılbaşı kutlamak neden günah, İslam alimleri ne diyor"

Yılbaşı kutlamaları bir çok ülkede sosyal etkinlikler haline geldi. Fakat bir Müslümanın İslam akidesine aykırı bir şey yapmaması şartıyla bu tür kutlamalara katılmanın ve kutlamanın caiz olup olmadığına ilişkin bir çok fetva vardır. Bilakis gerçek Müslümanlar bu kötü uygulamadan sakınmalı ve Allah'a karşı takvayı akıllarında tutmalıdır. Söz konusu yeni yıla yaklaştığımız şu günlerde en çok merak edilen konular arasında yer alan "Yılbaşı kutlamak günah mı, İslamda yeri nedir? Yeni yılı kutlamak caiz midir, haram mıdır?" sorularına Diyanet'ten beklenen açıklama geldi.

Yeni yıla girmeye kısa bir süre kala yılbaşı kutlamaların caiz olup olmadığı araştırılmaya başlandı. Bilindiği üzere İslami yılbaşı Muharrem ayı ile başlar. Müslüman'ın arka planlarını anlamadan başkalarını takip etme ve taklit etme eğiliminde olması talihsiz bir durumdur. Müslümanlar, kimliklerinin belirgin özelliklerini ortadan kaldırmamalıdır. Bu kimliği korumak için Müslüman alimler, Müslümanların gayrimüslimlerin dini bayramlarını kutlamamaları gerektiğini belirtmişlerdir.

Her yıl yeniden milyonların merak ettiği o soru gündeme geliyor: Yılbaşı kutlamak caiz midir...

Yılbaşı adı altında herhangi bir kutlama, ağaç süsleme, hazırlık, parti ve benzeri eylemlerin İslami açıdan uygun olup olmadığı yıllardır tartışılıyor.

Ailesiyle vakit geçirecek olanlar, dışarı çıkacaklar, plan yapanlar, televizyon izleyenler, pasta kesenlerin aklında "caiz midir" sorusu yer alıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı, vatandaşların merakını gidermek amacıyla "Yılbaşı kutlamak günah mıdır" sorusunu yanıtladı.

YILBAŞI KUTLAMASI KİME AİT?

Noel, her yıl 25 Aralık tarihinde İsa'nın doğumunun kutlandığı Hristiyan bayramıdır.

Yilbasi dini anlami nedir?

Yılbaşı, Miladi takvim kullanan ülkelerde 31 Aralık'ı 1 Ocak'a bağlayan geceye denmektedir. Yılbaşı, Jülyen takvimine göre Hristiyanlık öncesi Roma'da, Ocak ayının da adının verildiği geçit ve başlangıç tanrısı Janus'a adanmıştı.

YILBAŞI KUTLAMAK GÜNAH MIDIR?

İslam alimlerine göre yılbaşını çeşitli etkinliklerle kutlamak haramdır. Yılbaşı Hristiyanlarca Hz. İsa'nın doğumu olarak kabul edilir ve bu günde Müslümanların kutlama yapılması Hıristiyanların örf ve geleneklerinin taklit edilmesi anlamına gelir.

YILBAŞI AĞACI SÜSLEMEK GÜNAH ?

Ağaç kesmek yerine, plastik ağaç süsleniyorsa sorun yok. İnsanın zararına olan şeyler günah, yararına olan şeyler ise helaldir. Yılbaşı için ağaç süslemenin hiçbir sakıncası bulunmamaktadır. Sadece Hıristiyanların örf ve gelenekleri taklit edilmemelidir.

Diyanet'in bu konudaki açıklaması şöyle:

"Peygamberimiz Hz. Mu-hammed (S.A.S.)'in Mekke'den Medine'ye hicreti, Kamerî takvimde yılbaşı olarak kabul edildiği gibi, Hz. İsa'nın doğumu da, Milâdi takvimde yılbaşı ka-bul edilmiştir.

Hz. İsa'nın doğum tarihinin 1 Ocak olduğu kesin olmamakla birlikte, Hristiyan âlemi yılbaşı gecesini Hz. İsa'nın doğum yıldönümü olduğu mülâhaza ve inancıyla kutlarlar; o gece için özel yemekler ve eğlenceler yaparlar, çocukları için önceden alıp hazırladıkları bazı hediyeleri -efsanevî bir kişi olan Noel baba'nın getirmiş olduğunu söyleyerek, çocuklarına verirler, onları buna inandırırlar.

Yeni yıl dolayısıyla tebrikleşmekte bir sakınca yoktur. Ancak bir Müslümanın yılbaşı gecesi için özel yemek ve eğlenceler hazırlayarak Hristiyanların örf ve geleneklerini taklit etmesi uygun değildir."

YILBAŞI AĞACI SÜSLEMEK CAİZ MİDİR?

Yılbaşında ağaç süsleme uygulaması Hristiyanlık ve pagan kültürü kökenli bir gelenektir. Müslümanların yılbaşında ağaç süsleme konusunda temkinli olması öneriliyor.

"Kim herhangi bir gruba benzeşirse o da onlardandır." (Ebu Davûd, Libas 4) hadisinde de belirtildiği gibi, Hristiyanlar'ın adetlerine uyum sağlamak ve onlara benzeşmek, İslam dininde yasaklanmıştır.

Yine Maide Suresi 5. Ayet'te de belirtilmiştir ki; "...Sizden kim onları dost edinirse, oda onlardandır..." (Maide: 5/51)

YILBAŞI PASTASI

Diyanet TV'de yayınlanan 'Diyanet'e Soralım' programında, Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Fatih Mehmet Aydın yılbaşında pasta yapmanın caiz olup olmadığını açıkladı.

Aydın açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"İslam'ın yasakladığı bir şeye destek olmak, alet olmak caiz olmaz. Hristiyanlar kendi bayramlarını kutlayabilir. Onlardan nereden tedarik ederse etsinler ama bir müslüman onların Noellerine yardımcı olacak şekilde hareket etmemeli ve rızkını başka yerlerden aramalı. Yoksa pasta yapmakta bir sakınca olmaz. Ama bunu Noel için ve Noel'in figürleriyle, ifadeleriyle yapmak İslam'a yakışır, yaraşır birşey değildir."

Müslümanların yılbaşı kutlamalarına iştirak etmesi ve tebriklerde bulunması İslam'daki yeri her yıl merak edilen konular arasında. Söz konusu konuya ilişkin internet aramalarında yoğun bir şekilde araştırılan "Müslümanların yılbaşı kutlaması haram mı, caiz mi? Diyanet Yılbaşı kutlamak neden günah, İslam alimleri ne diyor?" soruların yanıtlarını bu haberimizde derldeki.

  • yılbaşı kutlamak haram mı
  • yeni yıl kutlamak caiz mi
  • diyanet
  • yılbaşı kutlamaları günah mı
Tüm Güneş haberleri için tıklayın