Ukrayna ve Rusya'ya ihracat savaşla çakıldı

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, “Martta Rusya'ya ihracatta yüzde 40, Ukrayna'ya yüzde 80'lik düşüş söz konusu” dedi.

Ukrayna ve Rusya'ya ihracat savaşla çakıldı

Rusya-Ukrayna savaşının üzerinden 40 gün geçerken bu savaşın ihracata etkisi de net olarak ortaya çıkmaya başladı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye, Rusya'ya şubatta 435 milyon 866 bin dolarlık ihracat yaparken söz konusu rakam martta 252 milyon 380 bin dolara geriledi. Geçen ay Rusya'ya yapılan ihracat, bir önceki aya göre yüzde 42,1 gerilemiş oldu. Rusya'ya ihracat, geçen yılın mart ayına göre ise yüzde 39,9 düşüş kaydetti. Türkiye'den Ukrayna'ya ise 219 milyon 833 bin dolarlık ihracat gerçekleştirirken bu tutar martta 41 milyon 706 bin dolar oldu. İhracat, söz konusu dönemde yüzde 81 azaldı. Ukrayna'ya ihracat, geçen yılın mart ayına göre ise yüzde 79,9 düşüş gösterdi.

UMUDUMUZ BARIŞ

TİM Başkanı İsmail Gülle, "Şubat ayında çok büyük etki görmemiştik ama mart ayına bakınca Rusya'ya ihracatta yüzde 40, Ukrayna'ya yüzde 80'lik düşüş söz konusu. Üç aylık baza yani ocak-şubat-mart toplamına baktığımızda Rusya'ya binde 5'lik düşüş var, yüzde 5'lik de Ukrayna'ya düşüş gözüküyor. İnşallah umut ediyoruz ki barış görüşmeleri işi bir noktaya getirir, dünya ticareti de bizim ticaretimiz de bu işten en az etkiyle devam eder" diye konuştu.

LOJİSTİKTE OLUMSUZ TABLO GÖRÜNMÜYOR

Sipariş konusunda çok büyük sıkıntı olmadığını belirten Gülle, "Türkiye'den tedarik yönünde olumlu tablomuz var. Lojistik konusunda Rusya'ya ihracatı engelleyen olumsuz tablo gözükmüyor. Ukrayna'nın durumu ise malum" dedi. Gülle, en önemli konusun finansman yani para transferi olduğuna dikkati çekerek, "Döviz transferinin olmadığı ortamda ruble ile olan paranın transferini gerçekleştirmekte kurun oynaklığı nedeniyle sıkıntılar var. Burada her iki ülkenin ticaret yapmasını sağlayacak para dengesini sağlayacak bir formül üretilmesi gerekiyor. Bunu çözdükten sonra ihracatımızda çok büyük bir sorun kalmayacak" ifadelerini kullandı.

Tüm Güneş haberleri için tıklayın