Oyuncakta yerli hamle

Oyuncakçılar Derneği (OYDER) Başkanı Esin Yürür, oyuncağın tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ithalat ağırlıklı bir sektör olduğuna vurgu yaptı.

Oyuncakta yerli hamle

Oyuncakçılar Derneği (OYDER) Başkanı Esin Yürür, "Uzakdoğu'yla ilgili yaşanan krizler az da olsa bir dönüşüm yarattı. 2020 öncesinde ithal oyuncak payının yüzde 85-87 bandında olduğu düşünülürken, 2021'de bu oranın yüzde 75-80 bandına indiği tahmin ediliyor" diye konuştu.

İHRACAT FIRSATLARI

Yürür, Uluslararası İstanbul Oyuncak Fuarı'nın büyük bir gelişme kat ettiğini belirterek, "Dünyanın içinde bulunduğu koşullar nedeniyle Uzakdoğu'dan ithalatın zorlaşması, nakliye maliyetlerinin çok artması nedeniyle Avrupa ve yakın coğrafya için ülkemiz önemli bir kaynak niteliği kazanmaya başladı. Bu fırsatı gören ve değerlendirme yolunda önemli adımlar atan Türk firmalarına ürünlerini sergilemek ve ihracat fırsatları yaratabilmek için bu fuar çok önemli bir imkan yarattı" ifadelerini kullandı.

17 ÜLKEDEN GELDİLER

17 ülkeden 152 firma temsilcisiyle 236 firmanın fuarda yerini aldığını bildiren Yürür, şöyle konuştu: "Bu durum fuarımıza olan ilgiyi gösteriyor. Katılımcı sayısı geçen yılın 2 katına yakındı. Özellikle üretici firmalar önemli bir satış fırsatı bulabildi. Böylece ihracatta önemli bir atılım gerçekleşecek. Uzakdoğu nakliye fiyatlarının artışı Türkiye pazarını batıya yakın olması nedeniyle cazip hale getiriyor ancak ham madde bulunurluk krizi ve artan fiyatlarla kapasite sınırları nedeniyle beklenildiği kadar olumlu etki görmek maalesef zor."

Tüm Güneş haberleri için tıklayın