Türkiye'den NAVTEX ilanı: NAVTEX nedir, ne anlama geliyor?

Denizcilik faaliyetlerinde sık sık kullanılan NAVTEX, meteoroloji tahminleri, emniyet ve denizde üzerinden yapılan çalışmalar hakkından haber veren bir sistemdir. Oruç Reis sismik araştırma gemisiyle daha önce belirtilen yerde sondaj çalışmasını yapacağını duyurarak NAVTEX ilan ettiğini açıkladı. Türkiye, Doğu Akdeniz'de, hidrokarbon arama çalışmalarına devam edecek.

Türkiye'den NAVTEX ilanı: NAVTEX nedir, ne anlama geliyor"

Uluslararası Denizcilik Organizasyonu'nun bir parçası olan NAVTEX, olası bir durumda emniyet ya da hava raporlarını yazılı bir şekilde haber veren sistemdir. Türkiye, Oruç Sondaj gemisiyle daha önceden NAVTEX ilan edilen bölgede sondaj çalışmalarının devam edeceğini ve 23 Ağustos'a kadar NAVTEX ilanını geçerli olacağını duyurdu. 

NAVTEX NEDİR?

NAVTEX, denizcilere, meteoroloji tahminleri, seyir bilgileri, aciliyet, emniyet ve denizde çalışma yapılan sahalar hakkında bilgi veren haberleşme cihaz sistemidir. Ülkelerin Deniz Kuvvetleri, yapacağı eğitim ve tatbikatların bilgisini önceden duyurarak bu sahalara girilmemesi konusunda uyarılarda bulunuyor.

Oruç Reis Gemisi özellikleri nelerdir? Yerli Sismik Gemisi Turkuaz nerede?

NAVTEX İLAN ETMEK NE DEMEK?

Navtex, denizcilere, meteoroloji tahminleri, seyir bilgileri, aciliyet, emniyet ve denizde çalışma yapılan sahalar hakkında bilgi veren haberleşme cihaz sistemidir. Ülkelerin Deniz Kuvvetleri, yapacağı eğitim ve tatbikatların bilgisini önceden uyurarak bu sahalara girilmemesi konusunda uyarılarda bulunuyor.

Meis Adası çevresinde NAVTEX ilanı neden önemli?

NAVTEX (Navigational Telex). Navtex cihazı uluslararası orta frekansta gemilere seyirde tehlike ve emniyet raporları ile havaraporu tahmin ve uyarılarını otomatik olarak yazılı veren haberleşme cihazıdır.

Cihaz tek yönlü olarak, kıyıdan 740 km uzaklıkta ( yaklaşık 400 deniz mili )yayın yapan kıyı istasyonundan otomatik olarak veri alır. Navtex yayınları ücretsiz olarak yayınlanmaktadır.

Navtex hava raporu yayınları basitleştirilmiş olarak kısa formatta yayınlanır.

Navtex, Uluslararası Denizcilik Organizasyonu'nun (IMO) bir parçasıdır. Aynı zamanda GMDSS ( Küresel Denizde Tehlike ve Emniyet Sistemini ) 'in de önemli bir parçasıdır.

Tüm Güneş haberleri için tıklayın