Molnupiravir kullanımı başlıyor

Koronavirüsle mücadelede ilaç dönemi başlıyor. Molnupiravir elimizi güçlendirecek. Koronavirüs tedavisinde Molnupiravir etken maddeli antiviral ilacın kullanımı bu hafta başlıyor. Uzmanlar pandemiyle mücadelede en etkili yolun aşı olduğunu tekrarlayarak “İlaçların devreye girmesi elimizi güçlendirecek” dedi.

Molnupiravir kullanımı başlıyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son Bilim Kurulu toplantısında Molnupiravir etken maddeli antiviral ilacın bu hafta 65 yaş üstü ile kronik rahatsızlığı olan Kovid hastalarında kullanılacağını belirtti. Konuyu CNN Türk'e değerlendiren uzmanlar, 'pandemiyle mücadeleye güç katacak' dedi.

HÜCREDE ÖLDÜRÜYOR

Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Celalettin Kocatürk: "Hiçbir ilaç aşının yerini tutmaz. Salgın hastalıklarda en etkili silah aşıdır. Elimizdeki aşılar yüzde yüz etkili değil. Bazı varyantlar da aşıdan kaçmaya başladı. Yaşlı hastalarda, ek hastalığı olan, bağışıklığı baskınlanmış kişilerde bu durum problem yaratmaya başladı. Bu aşamada ilaçların devreye girmesi elimizi güçlendirecek. İlaçlar bu kişilerde hastaneye yatışlarda ve ölüm oranlarında azalmaya neden olacak. Molnupiravir'in etki mekanizması şöyle; Virüs hücreye girdikten ve ACE resepteröne tutunduktan sonra üremeye başlıyor. Bu üreme için de bir nükleotid sentezine ihtiyacı var. Molnupiravir orada virüsün içine girerek bir sahte nükleotid yaratıyor. Virüs de rastgele mutasyonlara yol açıyor. Hastalık kabiliyeti olmayan ve kendini öldüren virüsler ortaya çıkıyor. İlacın hastaneye yatış oranını yüzde 30 azalttığı, ölüm oranın da ise daha yüksek bir fayda sağladığı araştırma sonuçlarıyla ortaya çıktı, ilerlemiş vakalarda ise etkisi yok."

BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Çetiner: "İlaçtan beklentimizi sınırlı tutmalıyız. Molnupiravir'in yanıtı yüzde 30-50'lerde. Türkiye'ye gelmemiş olan Kovid ilacı Paxlovid'in yanıt oranı ise yüzde 80'lerde. Molnupiravir'i 18 yaş altına kullanmak doğru değil. Kemik ve kıkırdak yapıda ciddi problemlere neden olabiliyor. İleri dönem hastalarda bu ilacın etkin olmadığını biliyoruz. Dolayısıyla yatan hastalarda bu ilacı kullanmanın anlamı olmayacak. İlacın 5 gün kullanılması öneriliyor. Gebelerde de kullanılması önerilmiyor. Emziren kişiler ilaç bittikten 4 gün sonra yeniden emzirmeye başlayabilir. Asla aşıların yerini tutan bir şey değil. İshal, bulantı, baş dönmesi gibi yan etkileri var. İlaç virüsle mücadelede önemli bir seçenek, Türkiye'de olması büyük bir katkı sağlayacak. Diğer ilaç da önümüzdeki günlerde Türkiye'ye gelecektir. Ama hâlâ hedefimiz tam aşılıların oranını yüzde 70'lere kadar çıkarabilmek olmalı."

Tüm Güneş haberleri için tıklayın