Markette sıkı denetim! Etiketler tek tek incelendi

Devamını bekliyoruz. Gıdada yüzde 7'lik KDV indirimi raflara yansımaya başladı. Başkan Erdoğan'ın sektöre yaptığı ‘Yüzde 7 de sizden bekliyoruz' çağrısına şimdilik tek market karşılık verirken vatandaş indirimin devamını bekliyor.

Markette sıkı denetim! Etiketler tek tek incelendi

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın temel gıda maddelerinde KDV'nin yüzde 8'den yüzde 1'e indirildiğini açıklamasının marketler indirimi raflara yansıtmaya başladı. Beklenen yüzde 7'lik indirim ürünlere yüzde 6.5-7.5 aralığında yansıdı. Böylece marketler sadece devletin vazgeçtiği vergiyi etikete yansıttı. Hatta bazı ürünlerde tam yansıtılmadı. Marketler Erdoğan'ın "Pazartesi gününden itibaren yüzde 7 KDV ve yüzde 7 sektör indirimi olarak toplamda yüzde 14'lük bir indirim yapılmasını milletimiz adına bekliyoruz" çağrısına kısmen uyarken 'yüzde 7'lik sektör indirimi'ni ise şimdilik yapmadılar.

ONUR'DAN EK % 7 İNDİRİM

Ancak İstanbul Perakendeciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güzeldere bu çağrıya destek vereceklerini duyurdu. Güzeldere marketlere "Biz de elimizi taşın altına koyalım" çağrısı yaptı. Bir çağrı da Bursa PERDER Başkanı Haşim Kılıç'tan geldi. Kılıç, sektör paydaşlarını da katkı sağlamaya davet etti. Bu çağrılara ilk yanıt Onur Marketler'den geldi. Onur Marketler, yüzde 7'lik indirimin üzerine ek yüzde 7'ye varan indirim kampanyası başlatacağını duyurdu.

ETİKET MESAİSİ YAPTILAR

KDV indirimi kararının ardından denetimlerin etkisiyle marketlerin hemen hepsi fiyatlarını güncelledi. CarrefourSa 42 bin, Migros, 20 binin üzerinde ürünün fiyatını indirdiğini açıkladı. BİM, Happy Center etiketleri güncellemek için pazar gecesi mesai yaptığını açıkladı. Bu arada perakendeciler, uygulamanın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 2 gün önce açıklanmasından bu yana müşterilerin değişimleri sorduğunu ve KDV indiriminin fiyatlara yansıtıldığını görmekten memnun olduğunu ifade etti.

VATANDAŞ MEMNUN

Marketten alışveriş yapan Barış Taşkın isimli vatandaş, "İnşallah bunun devamı da olur. KDV'nin diğer ürünlerde de geçerli olmasını istiyoruz. Küçük rakam da olsa bizim bütçemiz için önemli. Fiyatları indirdiklerini görüyoruz" diye konuştu. Ayşe Balkan isimli müşteri de indirimlerden memnun olduklarını, genel olarak indirimlerin yansıdığını gördüklerini ancak bunun devamını istediklerini ifade etti.

MARKETLERE GÜN BOYU DENETİM

Gıda ürünlerinde KDV'nin yüzde 8'den yüzde 1'e indirilmesine yönelik düzenlemenin ardından denetim ekipleri gün boyu sahadaydı. Denetimlerde ürünlerin etiket fiyatları ile kasadaki fiyatları karşılaştırıldı. Yazar kasa kontrolü de yapan ekipler, fişlerdeki KDV oranının düşüp düşmediğini kontrol etti. Ticaret Bakanı Mehmet Muş önceki gün yaptığı açıklamada denetimlerin yoğunlaştırılacağını ve KDV indirimini fiyata yansıtmayan marketlere en ağır cezaların verileceğini duyurmuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da BAE ziyareti öncesinde "Kurduğumuz denetim ekipleri ile bizim attığımız adımlara karşı ters adımlar atanlara yönelik şiddetli cezai müeyyideleri uygulayacağız" ifadelerini kullandı.

'BİZ DE ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYACAĞIZ'

İstanbul Perakendeciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güzeldere, İstanbul'daki bir markette yaptığı açıklamada, KDV indiriminin hem perakendeciler hem de müşteriler için çok önemli olduğunu belirterek, kararın tüm kesimler tarafından memnuniyetle karşılandığını dile getirdi. Güzeldere, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elini taşın altına koyarak önemli bir karara imza attığını belirterek, "Buradan çağrımız; yerel perakendeciler olarak özellikle bizlerin de destek olması, elimizi taşın altına koymamız lazım. Elimizi taşın altına koyacağız. Sürekli daha avantajlı şekilde tüketicimizin cebine yansıtmaya gayret göstereceğiz" diye konuştu. KDV indiriminin açıklanmasından bu yana müşteri ve tüketicilerle görüştüklerini ifade eden Güzeldere, "Çok mutlu olduklarını, kararı çok olumlu karşıladıklarını ve devamını arzu ettiklerini belirtiyorlar" dedi.

Tüm Güneş haberleri için tıklayın