Kadına yönelik şiddetin cezası arttı! Israrlı takibe hapis cezası

Kadına ve sağlıkçılara yönelik şiddete cezaları artıran kanun değişikliği yürürlüğe girdi. İlk kez ceza kanununa giren ısrarlı takip suçuna artık uzaklaştırma değil, hapis cezası verilecek.

Kadına yönelik şiddetin cezası arttı! Israrlı takibe hapis cezası

Kadına ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesine ilişkin kanun değişikliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre bütün kadınlara karşı işlenen suçların cezası arttı. Kasten öldürmenin cezası müebbet hapis iken, kadın cinayetinde ceza ağırlaştırılmış müebbet hapse çıkarıldı. Bir kadını kasten yaralamanın cezasının alt sınırı 4 aydan 6 ay hapse yükseltildi. Kadınlara karşı eziyetin cezası 2.5 yıl hapisten, işkencenin cezası 5 yıl hapisten başlayacak. İyi hal indirimi de sınırlandırılacak.

TEHDİT EDENE 9 YIL

Israrlı takip de ilk kez ceza kanununa girdi. Bir kadını ısrarlı şekilde fiziken takip eden ya da iletişim araçlarıyla rahatsızlık veren kişi, 6 aydan 2 yıla kadar hapse çarptırılacak. Israrlı takip suçunda uzlaştırma hükümleri uygulanmayacak. Bu suç çocuğa veya boşandığı eşe karşı olursa ya da mağdurun konutunu, okulunu terk etmeye yol açarsa ceza 3 yıla kadar çıkacak. Tehdidin cezası en az 9 ay hapis olacak.

ÜCRETSİZ AVUKAT DESTEĞİ

Kadına ve sağlık çalışanlarına karşı kasten yaralama katalog suçlar arasında yer alacak. Böylelikle soruşturma ve kovuşturma evrelerinde şiddet mağduru kadınların, istemleri halinde baro tarafından görevlendirilecek avukatın hukuki yardım ve desteğinden ücretsiz şekilde faydalanacak.

KRAVATA ARTIK İNDİRİM YOK!

Kanun değişikliğiyle kadına şiddette iyi hal indirimi de kısıtlandı. Sanığın indirim almak için takım elbise giymesi, kravat takması gibi davranışları, takdiri indirim nedeni olarak dikkate alınmayacak.

SAĞLIKÇIYA KARŞI İŞLENEN SUÇLARA KATLAMALI CEZA

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet suçlarında verilecek ceza ise 6'da 1'i oranına kadar artırıldı. Mağdur hem kadın hem de sağlık personeli ise cezası ayrı ayrı katlanacak. Kasten yaralama katalog suç kapsamına alınarak tutuklu yargılama kolaylaştırılacak. Sağlık Bakanlığı bünyesinde Mesleki Sorumluluk Kurulu oluşturulacak. Yanlış teşhis ve tedaviye ilişkin soruşturma iznini de bu kurul verecek.

  • sağlık çalışanları
  • kadın
  • şiddet
Tüm Güneş haberleri için tıklayın