İmsak nedir, sabah namazı kılınır mı? İmsak ile sabah ezanı aynı mı?

İmsak vakti ile sabah namazı takvimlerde kimi zaman karışıklığı neden olmaktadır. Sabah namazı vakti imsak vaktiyle başlar ve güneşin doğuşuyla bitmektedir. Hanefilere göre namazın kılınmayı hafif ağarmaya başladığı zamana kadar geciktirmek daha faziletli iken Şafiilere göre erkenden, hava kararmışken kılmak daha faziletlidir. Söz konusu konu ile ilgili 'İmsak nedir, sabah namazı kılınır mı? İmsak ile sabah ezanı aynı mı?' sorularına yanıt arayanlar detayları haberimizde bulabilirler.

İmsak nedir, sabah namazı kılınır mı" İmsak ile sabah ezanı aynı mı"

Takvimlerde yazılı olan imsak vakti kimi zaman ne anlama geldiği merak konusu olur. Söz konusu Ramazan aylarında orucun sona erdiğinin habercisi olduğu bilinen imsak vakti sabah (fecr) namazının vaktinin başlangıcını belirler. İnternet aramalarında "İmsak nedir, sabah namazı kılınır mı? İmsak ile sabah ezanı aynı mı?" sorularına yanıt arayanlar için detayları bu haberimizde derledik.

Sabah ezanı günün erken saatlerinde duyulmaktadır. Birçok Müslüman bu Ezan sesiyle namaza kalkmaktadır. İmsak ise bu konularda Müslümanlara gösterge olmaktadır. Bu gösterge sayesinde bireyler namazlarını aslında doğru vakitlerde kılabilmektedir. İmsak ve ezan konusunda doğru orantılı bir ilişkisi söz konusudur.

İMSAK NEDİR?

İmsak kelimesinin İslamiyet haricindeki kelime anlamı nefsine hakim olacak şekilde bir şeyi yapmama halidir. Bir şeyi yapmaktan el çekme demektir. Aslında İslamiyet'teki imsak kelimesinin anlamına bakıldığında bu anlamla da yakından ilişkisi olduğu gözükmektedir.

Müslümanlar Ramazan ayında oruç tutar. Bu oruç akşam ezanıyla son bulur ve sabah ezanıyla da başlar. Oruç tutan insanlar gün boyu aç ve susuz kalacakları için sahur yapar. Sahurda bilinen bir vakit içinde gerçekleşir. Bu vakit içinde de çeşitli yiyecekler yenir.

İşte imsak günlere ve illere göre değişen başlama ve son bulma zamanlarını belirten bir takvimdir. Bu takvim Ramazan ayında tutulacak orucun başlangıç ve bitiş zamanlarını belirtir. Kelime anlamı da zaten bir şeyden el çekmek, nefsine hakim olmak ve kendini tutmaktır.

Sabah ezanıyla beraber başlayan oruç sebebiyle yeme ve içmeyi bırakma haline de imsak denmektedir.

Sabah namazını kılan kimse, namazı bitirmeden güneş doğarsa, Hanefilere göre namazı batıl olur. Kefaret vaktinin bitiminden sonra tekrar yapmak lâzımdır.

İMSAK İLE SABAH EZANI AYNI MI?

İmsak ile sabah ezanı aynı şeyler değildir. Sadece birbirleriyle bağlantılı iki kavramdır. Sabah ezanı imsak denilen bu zamandan 30 ya da 45 dakika sonra okunmaktadır. İmsak ve sabah ezanının güneş ve saat dilimleriyle bağlantısı vardır.

İmsak zamanı ve sabah ezanı süresi mevsimlere ve saat dilimlerine göre değişir. Burada bahsedilen imsak vakti ise gecenin bittiği yatsı namazı vaktinin sona erip sabah namazı zamanının girdiği andır.

İMSAK GİRİNCE NAMAZ KILINIR MI?

İmsak girince namaz kılınır mı sorusu çoğu Müslümanın aklına takılan bir sorudur. Bu sorunun çok mantıklı bir cevabı bulunmaktadır. Bilindiği gibi imsak vakti yatsı namazı zamanıyla sabah namazı vaktinin girdiği andır. Sabah namazı vakti de tan yerinin ağrıması anlamına gelmektedir. Bu vakit güneşin doğmasına kadar süren zamandır.

İmsak vaktinin girmesi demek sabah namazı vaktinin de geldiğini gösterir. Dolayısıyla imsak girince namaz kılınabilir. Bu doğrultuda imsak vaktinin girme zamanını iyi bilmek gerekir. Çünkü imsak vakti ve ezanın okunma zamanı mevsimlere, günlere ve saat dilimlerine göre değişmektedir. Güneşin batma ve doğma sürelerine göre bu zamanlar ayarlanmaktadır.

Tüm Güneş haberleri için tıklayın