İlk tank ihracatı

Türk savunma sanayiinin en büyük şirketlerinden FNSS, sektördeki ilk tank ihracatını gerçekleştirdi. Endonezya için üretilen Kaplan MT tankı için teslimatlar başlarken, projenin ilk paketinin bu yıl tamamlanması planlanıyor.

İlk tank ihracatı

Türk savunma sanayii tank ihraç etmeye de başladı. FNSS Genel Müdürü Nail Kurt, Endonezya için üretilen Kaplan MT tankı için teslimatların başladığını ve projenin ilk paketinin bu yıl tamamlanacağını bildirdi. Kurt, 10'dan fazla yerli ve yabancı sözleşme yürüttükleri 2021 yılının FNSS için çok yoğun geçtiğini söyledi. Kovid-19 salgını nedeniyle kısıtlanan uluslararası seyahatlerden kaynaklanan zorluklara rağmen ihracat projelerini de sürdürdüklerini anlattı. Türk savunma sanayiinin tank sınıfında ihraç ettiği ilk araç Kaplan MT'ye ilişkin soruları da yanıtlayan Kurt, Endonezya'nın ihtiyaçları için geliştirilen projeyi PT Pindad ile yürüttüklerini söyledi.

TESLİMATLAR BAŞLADI

Kurt, projeye ilişkin şu bilgileri verdi: "İlk teslimatlar knock-down kitlerdi, onları halihazırda gönderdik. PT Pindad, Endonezya'da işbirliği yaptığımız ortağımız, montaj işlemleri başlıyor. 18 tanktan 10 tanesi komple gönderilecek. Onlar da yazdan önce gönderilecek. Nisan-mayıs aylarında direkt tamamlanıp, Malezya'ya gönderilecek. Kule montajları sadece orada yapılacak. Projemiz bu yıl itibarıyla tamamlanmış olacak. İkinci bir paketle ilgili görüşmeler var, bütçe çalışmaları var."

BAŞKA ÜLKELER DE VAR

Nail Kurt, Filipinler'de de MT ihtiyacı çıktığını ancak son aşamada başka bir ürün tercih edildiğini söyledi. Kaplan MT'nin henüz sahaya verilmemesinin dezavantajını yaşadıklarını anlatan Kurt, şöyle konuştu: "Çok sayıda değildi ama bizim için önemli bir gösterge olacaktı. Başa baş gittikten sonra son dakika bir karar verildi. Başka ülkelerde de ihtiyaçlar var. Ayrıca Türkiye'de de ihtiyaç olarak düşünüleceğini öngörüyoruz. Özellikle asimetrik tehlikelerin artmasıyla gerek 105, gerekse 120'lik kuleli MT ihtiyacı doğabilir. Böyle bir araca önümüzdeki 5 ila 10 yıl içinde mutlaka daha fazla dikkat verileceği ve bir projelendirme olabileceği konusunda öngörülerimiz var."

FARKLI PAZARLARA BAKIYORUZ

Endonezya'nın talebi doğrultusunda tankta Belçika yapımı bir silah kulesi kullanıldığını belirten Kurt, şunları kaydetti: "Dünyada böyle az sayıda kule var. Bizim de bazı planlarımız var. ASELSAN'ın da planları olduğunu biliyorum. Bir kule geliştirme konusunda Türkiye'de bir faaliyet olması gerektiğini düşünüyorum. Tabii uzun ve çok maliyetli süreçler, iyi planlamak lazım." İhracat çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini vurgulayan Kurt, farklı ülkelerde ürünlerine uyabilecek projelerde tüm güçleriyle var olduklarını söyledi. Yeni pazarlarda da girişimleri olduğunu belirten Kurt, Ortadoğu ve Uzakdoğu gibi çok daha fazla yoğunlaştıkları pazarlar olduğunu, farklı coğrafyalara ise proje bazlı baktıklarını ifade etti.

YERLİ SAVUNMA SANAYİİNE GÜÇ KATACAK

Son 2-3 yılda Türk savunma sanayiinin çok sayıda yeni ürün geliştirdiğine işaret eden Nail Kurt, şöyle konuştu: "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bu ürünleri, sahaya çıktığında ihracata da önemli bir güç çarpanı olarak olumlu yansıyacaktır. Daha biz burada tasarlarken prototipini görüp soruyorlar. Hemen ilgileniyorlar, heyetler geliyor. Bu ürünler çıktıkça ihracata da etkisi çok olumlu olacaktır."

Tüm Güneş haberleri için tıklayın