Hava araçları testlerini yapay zekayla azaltıyor

TUSAŞ, yeni geliştirdiği yapay zeka temelli “Dijital İkiz” teknolojisiyle hava aracı malzeme testlerini yüzde 70 azaltmayı başardı.

Hava araçları testlerini yapay zekayla azaltıyor

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), ABD'de bulunan Turkish Aerospace USA ofisi ve dünyanın önde gelen üniversitelerinden akademisyenlerin de dahil olduğu uluslararası bilimsel çalışma gerçekleştirdi. "Dijital İkiz" teknolojisini de devreye alacak şirket, test aşamaları başladığı anda ürünün sanal ortamda tasarlanan ikizinin de testini başlatacak.Yapay zekayla test aşamasını kısaltmayı başaran TUSAŞ, bu sayede sanal ortamda tasarlayacağı aynı parçadan test verisi toplayacak.

ENERJİDEN TASARRUF

Buradan elde edilen test verileri neticesinde hangi alanların ne kadar yorulacağı daha önceden tespit edilebilecek. TUSAŞ, böylece yorulma testlerini yüzde 70 azaltabilecek. Zaman tasarrufunun yanı sıra insan kaynağının etkin kullanımı sağlanacak ve test esnasında oluşan enerji tüketimi azaltılacak.

ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, "Şirketimizin ABD'de bulunan ofisindeki mühendislerimiz ve alanında uzman akademisyenlerle ortak çalışma meyvelerini verdi. Bir kabiliyeti daha millileştirmiş bulunuyoruz ve bunu ülkemizin saygın üniversitelerinden TOBB Üniversitesi ile de doğruladık. Daha ileri teknolojilerin de kullanılmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

  • türk havacılık ve uzay sanayii
  • yapay zeka
  • hava araçları
Tüm Güneş haberleri için tıklayın