Hastane binası artık 9.5'lik depreme dayanıklı! Yıllandıkça güçleniyor

Temeli 31 yıl önce atılan Marmara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin ek binası, 1999 depreminin ardından 3 kez güçlendirildi. 1.5 yılda 827 kolona sismik izolatör yerleştirildi. Bina, 9.5 büyüklüğünde depremlere dahi dayanıklı hale getirildi.

Hastane binası artık 9.5'lik depreme dayanıklı! Yıllandıkça güçleniyor

DHA

Marmara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Maltepe Başıbüyük'teki Prof. Dr. Asaf Ataseven ek binasının temellerinde tarihi bir rekor yatıyor. Temelleri 1991 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından atılan hastane binası, ilk inşa edildiğinde deprem yönetmeliğine uygun olmadığı için, 1999 depreminden sonra üç farklı tarihte çıkarılan yeni deprem yönetmeliklerine göre yeniden dizayn edildi ve deprem güçlendirilmeleri yapıldı. Son olarak 2012 yılında mühendislik tarihinde çok önemli bir değişime daha sahne oldu ve 16 bloktan oluşan 113 bin metrekarelik devasa binanın üzerinde durduğu 827 kolon, özel statik hesaplarla tek tek kesildi, 9.5 richter ölçeğindeki depreme bile dayanabilecek şekilde sismik izolatörler yerleştirildi. Kesilerek geçici olarak askıya alınan her bir kolona izolatör yerleştirilmesi ise üç saat içinde gerçekleştirildi.

DÜNYADAKİ EN BÜYÜK BİNA

Binanın kolonları, bu izolatörler sayesinde deprem sırasında her yöne 19 santimetreye kadar salınım yapabiliyor. Tüm kolonların izolatörle donatılması ise tam 1.5 yıl sürdü. İnşaatı bir durup bir başlayan, 28 yıla yayılan hastanenin açılışı ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın pandemi döneminde hızla hizmete alınması talimatını vermesiyle sürecin hızlanması sonucu Haziran 2020'de gerçekleştirildi. Başta sadece pandemi hastaları için hizmet verilen hastanede, geçtiğimiz 14 Mart Tıp Bayramı'nda ilk ameliyatlar yapılarak artık pek çok branşta, Kovid dışı hastalara da hizmet verilmeye başlandı. Başhekim Prof. Dr. Hakan Gündüz, 'inşaatı bittikten sonra izolatör yerleştirilen dünyadaki en büyük bina' olması nedeniyle, uluslararası bir kanalın hastane hakkında belgesel çekimi yaptığını da söyledi.

3 farklı deprem yönetmeliğine göre güçlendirme yapılan hastane binasının 2012'deki son güçlendirmesinde kolonları kesilip izolatörler yerleştirildi.

Aynı anda iki odada birden organ nakli gibi büyük operas- yonları rahatlıkla gerçekleştirilebile- ceği ameliyathane- lerde, havayı temizle- yen ve basıncı sabit tutan 'Laminar Flow' teknolojisi kullanıldı.

Tüm Güneş haberleri için tıklayın