2022 engelli aylığı zam oranı nedir, ne zaman yatacak? Engelli maaşı 2022 ne kadar oldu?

Engelli maaşlarına 2022 yılında yansıyacak olan zam oranları merak konusu oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon rakamlarının açıklanması ile birlikte 2022 yılında engelli aylıklarına yapılacak zam oranları netleşmiş oldu. Peki engelli maaşı aylığı 2022 Ocak zammı ne kadar, engelli vatandaşlar zamlı maaşlarını ne zaman alacak?

2022 engelli aylığı zam oranı nedir, ne zaman yatacak" Engelli maaşı 2022 ne kadar oldu"

Engelli maaşı diğer bir adıyla aylıkları 2022 Ocak ayında açıklanan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon rakamlarının ardından netleşti. Engelli maaşlarına yapılacak zam oranları uzun süredir merak konusu olmuştu. Söz konusu bu aylıktan faydalanan vatandaşlar internet aramalarında "Engelli maaşı 2022 ne kadar oldu? 2022 engelli aylığı zam oranı nedir, ne zaman yatacak?" sorularına yanıt arıyordu.

Enflasyon oranın açıklanmasının ardından maaşlara yansıyacak zam oranı yurttaşlar tarafından en çok merak edilen konuların başında geliyordu. Memur ve emekli zammının ardından 2022 yılı engelli maaşları da belli oldu.

65 yaşını doldurmayan ancak yetkili hastanelerden alınan sağlık raporları sayesinde yüzde 40, yüzde 69 ya da yüzde 70 engelli olduğu tespit edilen yurttaşlara Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından verilen 3 aylık maaşlar engelli aylığı olarak biliniyor.

Memur maaşlarına gelen zamla birlikte engelli maaşlarına gelen zam da netleşti.

2022 YILI ENGELLİ MAAŞI NE KADAR OLDU?

Engel durumuna göre değişen engelli maaşları 2022 yılında aşağıdaki gibi olacak:

Engel oranı yüzde 40-69 arası olan yurttaşlar için 2021 yılında 661,13 lira olan engelli maaşı 2022 yılında 842,81 lira olacak.

Engelli aylıkları 842 liraya, yüzde 70 ve üzeri engelliler için bin 264 liraya çıkacak.

Engel oranı yüzde 70 ve üzeri olan yurttaşların engelli maaşı ise 2022 yılında bin 264,20 lira olacak. 2021 yılında engelli maaşı 991,69 liraydı.

ENGELLİ MAAŞI BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

En az %40 oranında engelin olması ve bu durumu sağlık kurulu raporu ile belgelemesi gerekmektedir.

18 yaşını doldurmuş ve 69 yaşına girmemiş olanların başvuruları kabul edilmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının başvuruları kabul edilmektedir.

Şahsen başvuru yapamayacak durumda olan engelli bireylerin mahkeme kararı ile onaylanmış vasilerinin başvuru yapması gerekmektedir.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın yönlendirdiği, tam teşekküllü bir devlet hastanesinden sağlık kurulu raporu alınmalıdır.

Engelli bireyler kendi tercihlerine göre bir hastaneden rapor alamamaktadır. Gerekli evrakların eksiksiz bir şekilde vakıfa ulaştırılması ve başvuru onayı alınması gerekmektedir.

ENGELLİ AYLIĞI ALABİLMEK İÇİN SADECE ENGELLİ RAPORU YETERLİ OLUR MU?

Hayır, yeterli değildir; aynı zamanda engellinin çalışmaması veya emekli olmaması, nafaka bağlanmamış veya bağlanabilecek durumda olmaması ve hane içinde kişi başına düşen gelirinin muhtaçlık sınırının altında olması gerekmektedir.

ENGELLİ AYLIĞINA BAŞVURUDA BULUNURKEN GEREKLİ OLAN EVRAKLAR NELERDİR?

Yetkili hastaneden alınan engelliler için sağlık kurulu raporu (20.02.2020 tarihi sonrası sağlık kurulu raporları elektronik olarak temin edildiğinden bu tarihten sonra düzenlenmiş raporlar talep edilmemektedir.) ve eğer kişi kendisi başvuruda bulunmuyorsa vesayet belgesi ya da vekâletname örneği.

ENGELLİ MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Aylık başvuruları kişinin ikametgâhının bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına yapılmaktadır. Muhtaçlık değerlendirmesi; hanede yaşayan tüm bireylerin gelir, servet ve harcamaları ile nafaka yükümlülüğü dikkate alınarak yapılmaktadır.2022 sayılı Kanun kapsamındaki yaşlı ve engelli aylıklarına yapılan başvurular en geç bir ay içinde sonuçlandırılır.

ENGELLİ MAAŞLARI NE ZAMAN YATAR?

Engelli aylığı alan kişilerin her ay hesaplarına düzenli olarak aylıkları yatar. Engelli aylığının hesaba ne zaman yatacağı ise engelli maaşı alan kişinin doğum tarihinin son rakamlarına göre değişir.

Örneğin doğum tarihinin son rakamı 0-5 arası olan kişilerin engelli aylığı her ayın 5. günü hesabına yatacaktır.

İşte engelli maaşları alma takvimi:

Doğum tarihinin son rakamı 0 – 5 olan kişilere her ayın 5 inci günü.

Doğum tarihinin son rakamı 1 – 6 olan kişilere her ayın 6 ıncı günü.

Doğum tarihinin son rakamı 2 – 7 olan kişilere her ayın 7 inci günü.

Doğum tarihinin son rakamı 3 – 8 olan kişilere her ayın 8 inci günü.

Doğum tarihinin son rakamı 4 – 9 olan kişilere her ayın 9 uncu günü.

ENGELLİ AYLIĞI KİMLERE VERİLİR?

%40-69 Engelli aylığı:

18 yaşından büyük ve 65 yaşından küçük olan,

%40-%69 arası engelli olan,

%70 ve Üzeri Engelli Aylığı;

18 yaşından büyük olan,

%70 ve üzeri engelli olan,

Tüm Güneş haberleri için tıklayın