Elektrikli araçlara pozitif ayrımcılık

Yeşil Türkiye hamlesi. Bakan Kurum, yeşil kalkınma hamlesinin yol haritasını açıkladı. Atık ısılarla 4 milyon konutun ısı gideri % 30 düşecek. Bazı bölgelere sadece elektrikli araçlar girecek. Lavabolardaki musluk debileri de sınırlanacak.

Elektrikli araçlara pozitif ayrımcılık

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bakanlığı tarafından düzenlenen 'İstişare Toplantısı'nın sonuç bildirgesini açıkladı. 11 maddeden oluşan 'Yeşil Kalkınma Yolunda Türkiye Sonuç Bildirgesi'ne göre sanayi tesislerinden çıkan atık ısı geri kazandırılarak ısınma gideri düşürülecek. Bakan Kurum "Bu yeni uygulamamızla, vatandaşlarımızın ısıtma giderlerini yüzde 30 düşüreceğiz" dedi. Kurum'un açıklamalarından satır başları şöyle:

EVLERE ATIK ISI: Tüm termik santrallerin atık ısısı 4 milyon konutu ısıtmaya yetiyor. Bugün, Soma Termik Santrali, 5 kilometre uzaklıktaki 10 bin konutu bu yöntemle ısıtmakta. Bu yöntemle 16 milyon vatandaşın ısıtma giderlerini aşağı çekeceğiz. 6 ay içerisinde özel olarak planladığımız yatırımlarımızı milletimizle paylaşacağız.

UYARI SİSTEMİ: 81 ilin tamamında iklim uyarı sistemleri kuracağız.

BACALARA TAKİP: 8 bin sanayi tesisinin 20 bin bacasını kayıt altına aldık, izliyoruz. Bu sistemle; kirletenden elde edilen gelirler, yeşil sanayi tesislerine teşvik olarak verilecek.

YEŞİL YATIRIMA DESTEK: Yeşil alan üreten, sürdürülebilir tarım yapan vatandaşlarımızı ve temiz enerji yatırımı planlayan yatırımcılarımızı 50 milyon metrekare Hazine taşınmazıyla destekleyeceğiz.

ATIKTAN 200 BİN KİŞİYE İŞ: Sıfır atık destekleri sürecek. Böylelikle Sıfır Atık kapsamında yüzde 22,4'e ulaştırdığımız geri kazanım oranımızı 2022'de yüzde 30'a, 2023'te yüzde ise 35'e çıkaracağız. 2035'te yüzde 60 geri kazanım oranıyla, ekonomimize 90 milyar lira katkı sağlayacak, 200 bin yeni istihdam alanı oluşturmuş olacağız.

DEPOZİTO İLE TASARRUF: Kızılcahamam'da pilot çalışması başlatılan Depozito Sistemi'ni 81 il ve 972 ilçede yaygınlaştıracağız. Vatandaş tam destek verirse İstanbul'un yıllık enerji tüketiminin % 10'u kadar enerji tasarrufu sağlacak.

YEŞİL KONUT: Yeşil çatı uygulamaları, akıllı atık ve su sistemleri ve yatay mimariyi esas alan çevre dostu 150 bin sosyal konutumuzu tamamlayacağız. Önümüzdeki 2 yılda 600 bin konutun dönüşümünü iklim dostu uygulamalarla gerçekleştireceğiz. 700 kamu binasında yüzde 20 enerji verimliliği sağlanacak.

LAVABO SUYU KISILACAK: Sıhhi tesisat projelerinde lavabo musluk debilerini sınırlandıracağız. Böylece lavabolarda kullanılacak sudan yüzde 25 tasarruf elde edeceğiz.

20 BİN İKLİM ELÇİSİ: Gençlerimizden 20 bin iklim elçisi belirlenecek. 10 milyon vatandaşa eğitim verilecek.

YENİLENEBİLİR ENERJİ ZORUNLU OLUYOR

Şehircilik literatüründeki adıyla "Neredeyse Sıfır Enerjili Bina" konseptine aşamalı olarak geçeceğiz. Bu amaçla 2023 yılından itibaren; yeni yapılacak olan 5 bin metrekare'den büyük binalarda; halen en az "C" olması gereken asgari Enerji Performansı'nı "B" ye yükselteceğiz. En az yüzde 5 oranında yenilenebilir enerji kullanımı zorunlu hale gelecek. Bu zorunluluğu, 2025 yılından itibaren 2 bin metrekare üzeri binalara da yaygınlaştıracak, bu binalarda da yenilenebilir enerji kullanım oranını yüzde 10'a çıkaracağız. Böylece enerji ithalatı yıllık 5 milyar lira azaltmış olacak.

OTOLARA ŞEHRE GİRİŞTE SINIRLAMA

Şehirlerimizde 'Düşük Emisyon Bölgeleri' oluşturacağız. Ülkemizin farklı noktalarında belirleyeceğimiz bu bölgelerde, sıfır emisyonlu araçlar olan hibrit, elektrikli otomobiller ve TOGG dışında; hava kirliliğine sebep olan araçların girişine kontrollü bir şekilde izin vereceğiz. İnsanımızın sağlığını tehdit eden hava kirliliğiyle mücadelemizde yeni bir sayfa daha açmış olacağız.

BELEDİYELERE ELEKTRİKLİ ARAÇLAR HİBE EDİLECEK

Kurum "İklim değişikliği mücadele kapsamında şehirlerin yeşil finansman imkanlarını attıracaklarını belirten Bakan Kurum, "İller Bankasıyla belediyelerimizin iklim dostu projelerine bu yıl 37 milyar lira kaynak aktaracağız. Emlak Katılım Bankası'yla vereceğimiz güçlü bir maddi destekle çevre dostu konut ve araçların yaygınlaşmasını sağlamak için vatandaşlarımızı teşvik edeceğiz. Belediyelerimize, çevreyi kirletmeyen, egzoz gazı üretmeyen, vatandaşımızın sağlığına zarar vermeyen elektrikli ve hibrit motorlu araçları hibe edeceğiz, Yine bu noktada yerel yönetimlerimize finansman desteği vereceğiz" dedi.

  • çevre şehircilik ve iklim değişikliği bakanı murat kurum
  • elektrikli araç
  • elektrikli otomobil
Tüm Güneş haberleri için tıklayın