Elektrik faturası desteği nasıl alınır, başvuru nereden yapılır? Kış aylarında elektrik tasarrufu nasıl yapılır?

Kış aylarında elektrik faturaların yüksek gelmesiyle birlikte vatandaşlar hem tasarruf yolunu araştırırken aynı zamanda sosyal yardım desteğinden faydalanmanın yollarını arıyor. Devletin sosyal yardım başlığı altında ihtiyaç sahibi vatandaşlara yapacağı elektrik faturası desteğine ilişkin merak edilenleri bu haberimizde derledik. İnternet aramalarında 'Elektrik faturası desteği nasıl alınır, başvuru nereden yapılır? Kış aylarında elektrik tasarrufu nasıl yapılır?' sorularına yanıt arayanlar için ayrıntılar haberimizde.

Elektrik faturası desteği nasıl alınır, başvuru nereden yapılır" Kış aylarında elektrik tasarrufu nasıl yapılır"

Elektrik faturasına yapılan zamlar ile birlikte yüksek rakamlar sosyal medya üzerinden gündeme bomba gibi düştü. Söz konusu konuya ilişkin tepki gösteren olduğu gibi kış aylarında tasarruf yolunu araştıranlarda var. Faturalarını ödemekte zorluk çektiğini gören Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, yeni dönemde ihtiyaç sahibi kişilere destek sağlayacak. Peki Elektirik faturası desteği nasıl alınır, başvuru nereden yapılır? Kış aylarında tasarruf nasıl yapılır?

Kış aylarının gelmesi ile faturalar arttı. Elektrik faturalarını düşürmek isteyenler tasarruf yollarını arıyor. Kış aylarında evde daha fazla vakit geçirilmesi, aydınlatma ve TV'nin daha fala çalışması, bir de kombinin eklenmesi faturaları etkiliyor. Ancak yine de tasarruf yapmak mümkün.

Geçtiğimiz yıl içerisinde döviz kurlarında ve altın piyasasında yaşanan ani yükselişlerin etkileri 2022 yılı itibari ile de hissedilmeye devam ederken, pek çok hizmete zamlı fiyatlar yansıtıldı. Artan fiyatlar karşısında hem alım gücü hem de ödeme gücü düşen vatandaşlar, temel haklarından biri olan elektrik hizmetini karşılamakta sıkıntılar çekmeye başladı.

Vatandaşların elektrik faturalarını ödemekte zorluk çektiğini gören Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, yeni dönemde ihtiyaç sahibi kişilere elektrik faturası desteğinin yapılacağını açıkladı.

EN ÇOK BUZDOLABI YAKIYOR

Beyaz eşyalar kendi içinde incelendiğinde buzdolabı yüzde 18'lik tüketim oranı ile ilk sırada. Onu yüzde 7,5 ile televizyon ve yüzde 7,3 ile çamaşır makinesi takip ediyor. Bu da beyaz eşyaların verimli enerji sınıfının önemini gösteriyor.

Ev geneline bakıldığında beyaz eşyalardan sonra elektrik kullanımı dağılımında sıralama yüzde 11 ile aydınlatma, yüzde 9 ile mutfak içi kullanım, yüzde 7,5 ile sıcak su ve yüzde 7,4 ile ısınma şeklinde devam ediyor.

KIŞ AYINDA HANGİ ELEKTRONİK EŞYA DAHA FAZLA TÜKETİM YAPIYOR?

Kışın, yaza göre evde daha fazla vakit geçiriyoruz. Haliyle daha çok elektrik harcıyoruz. Isıtıcılar, televizyon derken fatura da şişiyor. Kış aylarında evlerdeki doğal gaz tüketimi ise yüzde 186 artıyor.

Yazın klima kullanımı ile birlikte elektrik tüketimi kışa göre daha fazla olsa da kış aylarında klimanın yerini elektrikli ısıtıcılar alıyor. Aydınlatma, ısıtma gibi ihtiyaçlar kış aylarında artarken, bunların elektrik faturasına yansıması önemli düzeyde oluyor.

Kış aylarında yaza göre farklı olarak ve en çok kullanılan ürünlerin başında elektrikli ısıtıcı geliyor. Elektrikli ısıtıcının kullanımı saatlik ortalama 1,06 TL'ye denk geliyor. Evde sık kullanılan diğer elektrikli aletlere baktığımızda ise, ütü saatte 1,78 TL, saç kurutma makinesi 1,56 TL, A+ bulaşık makineleri 1,30 TL, elektrik süpürgesi ise saatte 1,06 TL harcıyor.

A+ çamaşır makineleri saatte 0,64 TL, 52 inç LCD televizyonlar saatte 0,11 TL, büyük boy buz dolapları saatte 0,07 TL tüketiyor. En çok elektrik tüketen ev aletleri elektrikli ısıtıcı, ütü ve saç kurutma makinesi olarak öne çıkıyor.

KIŞIN ELEKTRİK TASARRUFU NASIL YAPILIR?

Ütünün ısısı yeterli olacağından ütüleme işlemi bitmeden 5 dakika önce fişten çekin. Çamaşırlar nemliyken toplayıp ütülemek önemli. Bu yöntemle ütü ile daha az vakit geçirilir ve maksimum elektrik tasarrufu sağlanır.

Hava soğuk olduğu için sürekli çay kahve içme ihtiyacı bu su ısıtıcısı kullanımını da artırıyor. Ancak kettle, en çok elektrik harcayan ev aletlerinden. Kettle'da oluşan kireç ve tortuları sık sık temizlemek, cihazı filtreyle kullanmak önemli.

Elektrikle su ısıtmak, doğal gaza kıyasla oldukça masraflı. Elektrikli ısıtıcı kullanmak yerine kombiden faydalanmak elektrik tasarrufu sağlar. Eğer ısıtıcı kullanılıyorsa şofben, kullanılacak yere yakın olmalı (en fazla 6 metre). Sıcak su boruları izole edilmiş olmalı.

Termostat ısısı maksimum 50 dereceye ayarlanmalı. Elektrikli ısıtıcılarda su sızıntılarına çok dikkat edilmesi gerekiyor. Varsa hiç zaman kaybetmeden onarım yapılması şart.

Kışın gelmesiyle akılları en çok kurcalayan doğal gaz faturası oluyor. Çok soğuk bir bölgede yaşamıyorsanız, geceleri ve evden çıkarken ısıtmayı kapatın. Ayrıca kullanılmayan odaların kapılarını kapatmak da evdeki mevcut ısıyı verimli kullanma konusunda önemlidir.

Fakat evden çok uzun süre ayrılmıyorsanız, kombinizin yeniden çalışırken harcayacağı enerji göze alındığında, tasarruf açısından kombiyi 16 derecede bırakmanız tavsiye edilir.

ELEKTRİK FATURASI YARDIMI NE KADAR?

Yeni yıl itibari ile açıklanan enflasyon oranlarından sonra birçok mali konuya yüksek zamlar yapıldı. Devletin yapmış olduğu hesaplamalar sonucunda, devlet kurumları tarafından yapılan sosyal yardım ödemelerinin fiyatları da yükseltildi.

Devletin ihtiyaç sahiplerine yönelik geliştirmiş olduğu sosyal yardım programlarından biri olan elektrik faturası desteği de yeni yıl itibari ile ücreti artan hizmetlerden biri oldu. Buna göre yapılan yeni dönem hesaplamaları sonucunda 2022 elektrik faturası desteğinin üst limiti, 206 TL olarak ilan edildi.

ELEKTRİK YARDIMINDAN KİMLER FAYDALANABİLİR?

Devletin ihtiyaç sahipleri için geliştirmiş olduğu sosyal yardımlardan biri olan elektrik faturası desteğinden yararlanmak isteyen vatandaşlar, bu yardım için hangi şartların sağlanması gerektiğini araştırmaya başladı. Yetkili kurumlar tarafından açıklanan kriterler çerçevesinde, elektrik faturası desteğinden yararlanabilecek olan kişiler şu şekilde belirlendi:

65 yaşın üzerinde olan ihtiyaç sahipleri

Kurumlardan düzenli olarak yardım alan ihtiyaç sahipleri

Muhtaç durumda olan asker aileleri

Öksüz/ yetim ve asker çocuğu ihtiyaç sahipleri

Çoklu doğum programından yararlanan ihtiyaç sahipleri

Kronik hastalığa sahip olan ihtiyaç sahipleri

Engelli aylığı alan ihtiyaç sahipleri

Yaşlılık aylığı alan ihtiyaç sahipleri

Engelli yakını aylığı alan ihtiyaç sahipleri

ELEKTRİK FATURASI DESTEĞİNE NASIL BAŞVURU YAPILIR?

Elektrik faturası desteğinden yararlanmak için herhangi bir kuruma başvuruda bulunma zorunluluğu bulunmamaktadır. Devlet tarafından tespit edilmiş olan ihtiyaç sahiplerinin, elektrik faturalarını PTT kanalı ile ödemeleri durumunda sistem üzerinden yardım ödemesi otomatik olarak düşülecektir.

Tüm Güneş haberleri için tıklayın