Depozito sistemi için geri sayım başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depozito sistemine geçişte bu yıl ihale sürecini tamamlayacaklarını söyledi.

Depozito sistemi için geri sayım başladı

Kızılcahamam'da Kıl Çadırı'nda düzenlenen Gençlik Buluşması'na katılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Plastik poşetleri ücretli hale getirdik ve bu yıl da inşallah depozito sistemini hayata geçireceğiz. Bu sistemle birlikte aslında kağıt, karton, pet şişe, cam, metal kaplarımızı da ayrıştıracağız ve ayrıştırdığımız yerlerde de aslında ilk uygulamayı inşallah Kızılcahamam'da yapacağız, atıkları depozito makinelerimize atacaksınız. Depozito makinelerinde o ürün için depozito bedeli neyse kartınıza veya telefonunuza yüklenecek ve bu alışverişi de istediğiniz yerde yapabileceksiniz" dedi. Gençlere, Türkiye'nin yeşil kalkınma hedeflerini de anlatan Kurum, "Yeşil kalkınma bu anlamda çok önemli döngüsel ekonomi anlayışına geçiyoruz. 'Yap-işlet-devret' değil veya 'al-kullan-at' değil, 'al-kullan-dönüştür' prensibiyle çalışmalarımızı yapacağız ve döngüsel ekonomiye geçeceğiz" değerlendirmesini yaptı.

HER ALANDA DÖNÜŞÜM

Her alanda dönüşüm yapılması gerektiğine işaret eden Kurum, şöyle devam etti: "Bugün üzerimize giydiğimiz bir tişörtün üretiminde 2 bin 700 litre su kullanılıyor. Yani 13 bin 500 bardak su demek, bir tişörtte. Belki bazı arkadaşlarımız bu tişörtleri 1-2 ay giyiyor, ondan sonra da atıyor, kullanmıyor. Dolayısıyla bu atma işinden vazgeçeceğiz. Tasarruf ekonomisini, geri dönüşüm ekonomisini hayatımızın her alanında kullanmak zorundayız. Çünkü kaynaklarımız sonsuz değil, bu kaynakların sonsuz olmadığı bilinciyle hareket edeceğiz."

Tüm Güneş haberleri için tıklayın