Çiftçinin 'leylek' takvimi

Amasya'nın Eymir Mahallesi'nde leylekler çiftçiye yüz yıllardır rehberlik ediyor. Mahalleli ‘Ekim ve dikime leyleklerin gelmesiyle başlıyoruz, en son hasadı da onların gitmesiyle topluyoruz. Geliş gidiş arasındaki zaman en verimli olan zaman' diyor.

Çiftçinin 'leylek' takvimi

GELDİKLERİ GÜN VERİM ARTIYOR

Amasya'nın Suluova ilçesinde bulunan Eymir Mahallesi'nde vatandaşlar leyleklerin geliş gidiş takvimine göre ekim dikim yapıyor. Mahalle muhtarı Cemalettin Öztürk, hayvanları besiye aldıkları zamanın leyleklerin geldiği güne denk geldiğinde verimin daha yüksek olduğunu söyledi. Öztürk, “Leylekler buradayken ortalama günlük bir kilo besi alıyorsa hayvanlarımız, leylekler gittiğinde et alım oranlarımız düşüyor” dedi.

DİJİTAL SAATLERE DEĞİŞİLMEZ

“Hayvanlar hissiyatlı varlıklar, doğanın şartlarından nasıl faydalanacaklarını biliyorlar” diyen Öztürk, “Biz de onları bu yönleriyle kendimize rehber ediniyoruz. Bu leylekler bizim dünyada hiçbir dijital ve mekanik saate değişmeyeceğimiz doğal saatimiz. Her şeyimizi onlara göre ayarlıyoruz. Leylekler geldi ise, verim güzel, leylek gitti ise mahsulümüzü almaya ve hayvanlarımızı kestirmeye başlıyoruz” şeklinde konuştu.

300 YILDIR GELİYORLAR

Mahalle muhtarı Cemalettin Öztürk, "Benim çocukluğumdan beri bu leylekler burada. Dedelerimize sorardık onlar da, bu leyleklerin buraya geliş tarihini bilmiyor. Yaklaşık 300 senedir her yıl gelir giderlermiş" dedi.

Tüm Güneş haberleri için tıklayın