Başkan Erdoğan: Montrö'nün verdiği yetkiyi kullanacağız

'Montrö'yü kullanmakta kararlıyız' Başkan Erdoğan, “Montrö Sözleşmesi'ni Ukrayna'daki krizin tırmanmasının önüne geçecek şekilde kullanmakta kararlıyız” dedi. Elektrikte KDV'nin yüzde 18'den 8'e düşürüldüğünü açıkladı.

Başkan Erdoğan: Montrö'nün verdiği yetkiyi kullanacağız

Başkan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu.

5 BİN VATANDAŞI TAHLİYE ETTİK: Ukrayna ve Rusya'ya aralarındaki sorunu diyalog yönünde çözmeleri çağrısında bulunduk. Diplomatik girişimleri sürdürüyoruz. Ukrayna'daki 20 bin vatandaşımıza ikazlarımızı yaptık. 5 bin vatandaşımız ülkemize ve diğer ülkelere geçmiştir.

MONTRÖ: Montrö Sözleşmesi'nin ülkemize verdiği yetkiyi krizin tırmanmasının önüne geçecek şekilde kullanma kararındayız. Rusya'nın saldırısını kabul edilemez görüyor ve Ukrayna halkının mücadelesini takdir ediyoruz.

BATI'NIN DİRAYETSİZ TAVRI: ABD ve Avrupa'nın dirayetsiz tavrı ibretlik bir vaka olarak kayıtlarımıza aldık. Türkiye ittifaklardaki sorumluluklarını yerine getirecektir. Milli çıkarlarımızdan elbette ödün vermeyeceğiz. Dengeleri de ihmal etmeyeceğiz. Bunun için ne Ukrayna'dan ne Rusya'dan vazgeçmeyeceğimizi söylüyoruz. öğrencilere müjde

ÖĞRENCİLERE MÜJDE: "TÜBİTAK'tan sağladığımız lisans programında aylık 750 liralık bursu 1250 liraya çıkarıyoruz. Yüksek lisans öğrencileri 3 bin lira ile 4 bin 250, doktora öğrencilere 5 bin 500-7 bin 500, liraya kadar aylık burs alabilecektir."

ÇAVUŞOĞLU, TÜM DÜNYAYA DUYURDU

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, tüm dünyaya Montrö Sözleşmesi'nin uygulanmaya başladığını duyurdu. Çavuşoğlu "Kıyıdaş olan, olmayan bütün ülkeleri boğazlardan savaş gemisi geçirmemesi konusunda uyardık" dedi. Çavuşoğlu, Blinken'le de görüştü.

ELEKTRİKTE YENİ İNDİRİM

"Meskenler ile tarımsal sulamada kullanılan elektriğin KDV'si yüzde 8'e düşürülmüştür. Ayrıca meskenlerdeki düşük tarife sınırı da günlük 8 kilovat saate, aylık 240 kilovat saate yükseltilmiştir. Kademe uygulamasını, ticarethaneleri de kapsayacak şekilde genişletiyoruz. Günlük 30 kilovat, aylık 900 kilovat saatin ilk dilimine indirim uygulanacaktır." Yeni düzenleme ile düşük kademe kilovatsaat başına 1 lira 26 kuruş, yüksek kademe 1 lira 89 kuruş olarak uygulanacak. 240 kilovatsaat tüketimi olan bir mesken abonesi şubatta ödediği 350 lira elektrik faturası yerine martta 302 lira ödeyecek. Ticarethanelerde ise aylık 900 kilovatsaate kadar tüketimde kilovatsaati 2 lira 5 kuruştan hesaplanacak.

Tüm Güneş haberleri için tıklayın