Atatürk Köşkü'nün son hali görenleri üzdü! Eşyaların birçoğunun orijinal olmadığı ortaya çıktı

Trabzon'da bulunan Atatürk Köşkü, 7 yıl önce kapsamlı restorasyondan geçirildi. Yerli ve yabancı binlerce kişiyi ağırlayan köşkün son hali ise görenleri üzdü. Dış cephesinde tahribat meydana gelen köşk için kurulan bilimsel komisyon köşkteki eşyaların değiştirildiğini ve pek çoğunun orijinal olmadığını ortaya koydu.

Trabzon'da bulunan Atatürk Köşkü, 7 yıl önce kapsamlı restorasyondan geçirildi. Yerli ve yabancı binlerce kişiyi ağırlayan köşkün son hali üzdü. Dış cephesinde tahribat meydana gelen köşk için kurulan bilimsel komisyon köşkteki eşyaların değiştirildiğini ve pek çoğunun orijinal olmadığını ortaya koydu. şimdi köşkte yeniden bir restorasyon yapılacak.

Dış cephe sıvaları çatladı, duvar boyaları kabardı. Mermerleri kararan köşkün eşyalarının da birçoğunun orijinal olmadığı ortaya çıktı.

Burası, Tabzon'daki Atatürk Köşkü. Gazi Mustafa Kemal Atatürk burada konakladı. Vasiyetini yazdı.

Müze olarak kullanılan köşk, 1 yıllık restorasyon çalışması sonrası 2014'te ziyarete açıldı. 7 yıl geçti. Binanın cephesinde bir takım restorasyon hataları ortaya çıktı.

RESTORANSYONA MUHTAÇ DURUMDA

Bilimsel komisyon oluşturuldu. Bir rapor hazırlandı. Sonuç hayli çarpıcıydı. Çünkü birçoğu zamanla değiştirilmiş, bazıları ise yakın zamanda konulmuş eşyaların aslına uygun değildi. Üstelik köşk, tarihi dokudan da uzaklaştı.

Alanında uzmanlardan oluşan bir heyet kuruldu. Atatürk Köşkü yeniden restore edilecek. 8 ile 12 ay sürmesi planlanıyor ve Cumhuriyet'in 100. yıldönümünde 2023'te açılması hedefleniyor.

Köşk müzede, 19'uncu yüzyılın sonuyla 20'nci yüzyıla ait mobilyalar, porselenler, halılar ve Atatürk'e ait tablolardan oluşan 344 adet eser sergileniyor.

Tüm Güneş haberleri için tıklayın