AGİ kalktı mı, 2022 asgari ücrete AGİ dahil edilmedi mi? 2022 Asgari ücretle birlikte AGİ ödenecek mi?

Asgari ücrete 2022 yılı itibariyle geçerli olmak üzere % 50,44'lik zam yapıldı. 2022'de brüt 5 bin 4 Türk lirası, net 4 bin 253 lira 40 kuruş olarak belirlendi. İşverene maliyeti ise 5 bin 879 lira 70 kuruş oldu. Asgari ücrete yönelik AGİ'nin dahil edilmediği konusu gündeme bomba gibi düştü. Söz konusu asgari ücrete yapılan zam oranların ardından 'Asgari Geçim İndirimi (AGİ) kalktı mı? 2022 asgari ücrete AGİ dahil edilmedi mi? AGİ'siz asgari ücret ne kadar?' sorularına yanıt arandı.

AGİ kalktı mı, 2022 asgari ücrete AGİ dahil edilmedi mi" 2022 Asgari ücretle birlikte AGİ ödenecek mi"

2022 asgari ücret rakamı, aralık ayı boyunca süren görüşmelerin ardından açıklandı. Asgari ücret 2022 yılı için net 4 bin 253 lira 40 kuruş olarak belirlendi. Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret rakama Asgari Geçim İndirimi (AGİ)'nin dahil edilmediği yönünde çıkan haberler gündeme bomba gibi düştü. Peki Asgari Geçim İndirimi (AGİ) kalktı mı, 2022 asgari ücrete AGİ dahil edilmedi mi?

AGİ KALKTI MI?

Asgari ücretteki gelir vergisi ve damga vergisinin kaldırılması asgari geçim indirimi (AGİ) ile ilgili soru işaretlerini beraberinde getirdi. AGİ'nin kalktığı yorumları yapılırken bunun işçilerin aldığı ücrete yansıyıp yansımayacağı konusu tartışılmaya başlandı. Avukat Cüneyd Altıparmak gelir ve damga vergisinin işveren ve işçiye nasıl yansıyacağı konusunu AKŞAM TV'den Eda Cabul'a değerlendirdi.

Vergilerin kalkmasının sadece işverene değil işçiye de bir jest olduğu değerlendirmesinde bulunan Cüneyd Altıparmak şunları söyledi:

İşçiye ödenecek tutar üzerinden gelir vergisi ve damga vergisi belirleniyordu, ondan asgari geçim indirimi (AGİ) dediğimiz tutar düşülüyordu. Geri kalan devlete veriliyordu. Asgari geçim indirimi (AGİ) tutarı da vergi matrahı üzerinden işçiye ödeniyordu. Burada aslında devletin işverene değil işçiye doğrudan bir jesti oldu. İşçinin aldığı maaştan alması gereken gelir vergisini devlet almamış oldu. Burada işverenin üzerinden vergi yükü alınması konusunda şöyle bir durum var: 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre gelir vergisinde devlet işçi ile devlet arasında aracılık yapar. Matrah belirlenir ve bu tutar devlete ödenir.

AGİ İLE İLGİLİ PROSEDÜR ORTADAN KALKTI

AGİ devletin işçiye ödemesi gereken bir tutardı. Bu tutarı gelir vergisi içinden çıkarıp işçiye öderdi. Bununla ilgili prosedür ortadan kalkmış oldu. İşçinin maaşında bütün alacağı vereceği bir bordroya yansır. Burada net tutarı bulmak için önce brüt tutar üzerinden bir hesaplama yapılır ve net olarak işçiye ne kadar düşeceğini o bordro üzerinden görürüz. Biz burada AGİ'yi, damga vergisini ve gelir vergisini sıfır (0) olarak göreceğiz. Uzun yıllardır Türkiye'de konuşulmasına rağmen baz maaş olarak asgari ücretten vergi alınmaması konuşuyordu. Burada hükümet bir ilki başarmış oldu. Burada devlete büyük yük olacağı söyleniyor ama devlet büyük bir fedakarlığı yapmıştır. Aslında asgari ücretlinin geliri ne kadar artarsa ekonomi o kadar canlanır.

ASGARİ ÜCRET % 50,44 ARTTI

Yaklaşık 8 milyon çalışanın merakla beklediği asgari ücret için beklenen açıklama geldi. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022'de geçerli olacak asgari ücret için net 4 bin 253 lira 40 kuruş olarak açıklandı.

AGİ'SİZ ASGARİ ÜCRET NE KADAR?

Asgari Ücret Tespit Komisyonunda hükümet ve işveren heyetlerinin oy çokluğuyla yeni rakam brüt 5 bin 4 kuruş, net 4 bin 253 lira 40 kuruş olarak belirlendi. İşverene maliyeti ise 5 bin 879 lira 70 kuruş olduğu açıklandı.

Asgari ücretten alınan gelir vergisi ile damga vergisi de kaldırıldı. Yeni asgari ücret rakamıyla birlikte Asgari Geçim İndirimi (AGİ) dahil edilip edilmediğine yönelik henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Başkan Erdoğan, "Her yılın aralık ayında bir sonraki senenin asgari ücreti belirleniyor. Komisyon 4 bin liranın üzerinde görüş bildirmiştir. Bakanlığımız tarafından şahsıma aktarılan görüşle asgari ücreti belirledik. 4250 lira asgari ücretin en az rakamı uygulanacak. Çalışanın evli olması ve çocuk sayısı bu rakamı artıracaktır. Artış yaklaşık yüzde 50 olarak gerçekleşmiştir" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, sosyal medya hesabından "Yüzde 50 oranında bir artışla son 50 yılın en yüksek asgari ücret zammını yaptık. Sosyal devlet bilinciyle emeğin yanında olmaya devam ediyoruz. Asgari ücretimiz 2022 itibariyle 4250 TL'dir" paylaşımında bulundu

ASGARİ ÜCRETTE AGİ KALKTI MI?

NTV haberine göre, Prof. Dr. Cem Kılıç, yeni asgari ücrette önemli bir ayrıntıyı açıkladı. Buna göre gelir vergisi kalktığı için artık asgari ücretli çalışanlar eş ve çocuk durumuna bakmaksızın AGİ alamayacak. Prof. Dr. Cem Kılıç, yeni asgari ücrete ilişkin yaptığı değerlendirmede, gelir vergisi kalktığı için asgari ücretli çalışanlarda AGİ'nin de artık ortadan kalktığını açıkladı.

Asgari ücretteki vergilerin kalkmasıyla birlikte AGİ'nin (Asgari Geçim İndirimi) yeni halinin nasıl olacağı önümüzdeki günlerde yapılacak düzenlemeyle belli olacak.

Konu hakkında henüz bir açıklama bulunmuyor. Resmi kaynaklardan bir bilgilendirme geldiği taktirde haberimize eklenecektir.

VERGİDE 5004 LİRA AYRINTISI

Prof. Kılıç, kararın işveren açısından da önemli bir yansımasına dikkat çekti. Yeni asgari ücrette gelir vergisi ve damga vergisinin kaldırılması sonucu asgari ücret dışında gelire tabi olanların maaşlarından 5004 liranın düşeceğini, geri kalan kısma vergi uygulanacağını belirtti.

ÇALIŞANLARIN ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ YENİDEN DÜZENLENECEK

Asgari geçim indiriminin gelir vergisinden düşülen tutarı ifade eden bir kavram olması nedeniyle asgari ücrette AGİ'nin ortadan kalktığını belirten Ergen, "Bundan sonraki süreçte geliri asgari ücreti aşanların maaşlarının asgari ücrete kadar olan kısmının vergisi kalkacak bu tutardaki asgari geçim indirimi de devre dışı kalacak. Ancak vergi dışı tutarın üstünde kalan maaşa göre AGİ hesaplanması söz konusu olacak. Bu konuda da net bir rakam ortaya çıkarabilmek için tüm çalışanların yeni yıl zamlarının belli olması gerekiyor" dedi.

  • agi kalktı mı
  • asgari ücret agi ne kadar
  • asgari ücrete agi dahil mi
  • agi nasıl hesaplanıyor
  • agi neden yok
Tüm Güneş haberleri için tıklayın