Akdeniz'de çakılmıştı... Milyonlarca dolarlık F-35 ucuza düştü

Akdeniz'de düşen İngiliz F-35 uçağının düşme nedeni belli oldu. Yapılan incelemelere göre uçak motoru koruyan kılıfın unutulması nedeniyle düştü.

Akdeniz'de çakılmıştı... Milyonlarca dolarlık F-35 ucuza düştü

SavunmaSanayiST

Akdeniz'de görevli HMS Queen Elizabeth Uçak Gemisi'ne bağlı bir F-35B Lightning II savaş uçağı, 17 Kasım 2021 tarihinde düşmüştü. Uçak gemisinden kalkış yaptığı esnada düşen F-35'in pilotu ise fırlatma koltuğu aracılığıyla uçağı terk etmişti.

SavunmaSanayiST'in haberine göre, İngiliz F-35'inin düşüş sebebi ortaya çıktı. İngiliz basınına göre; 100 milyon sterlinlik F-35 uçağı, motorunu koruyan ucuz bir plastik yağmur kılıfı sebebiyle düştü. Mürettebat, uçağın Akdeniz'e çakılmasının ardından deniz yüzeyinde kırmızı bir kılıf buldu. Bakım ekibinin, söz konusu kırmızı örtüyü çıkarmayı unuttuğu ve HMS Queen Elizabeth Uçak Gemisi'nin güvertesinde kalkış gerçekleştiren F-35'in motorunun ise örtüyü emdiği üzerinde duruluyor.

Ayrıca düşen uçağın Queen Elizabeth Uçak Gemisi'ne oldukça yakın olduğu ve eject kolunu çekerek uçaktan ayrılan pilotun paraşütünün, geminin güvertesine takıldığı bilgisi paylaşıldı.

DÜŞEN UÇAK: F-35B LİGHTNİNG II

Düşen uçağın, 'Kısa Kalkış – Dikey İniş (STOVL)' konfigürasyonundaki bir F-35B olduğu biliniyor. F-35B, kısa pistlerden kalkış gerçekleştirmek üzere özel olarak geliştirilmiş bir uçak. Türk Donanması'nın da ANADOLU Amfibi Hücum Gemisi için F-35B tedarik planı bulunuyordu.

F-35B konfigürasyonundaki uçaklarda, uçağın motoruna ilaveten bir de üst kısımda 'Lift Fan' bulunuyor. Uçak, bu fan sayesinde kısa kalkış ve dikey iniş gerçekleştirebiliyor. İngiliz F-35'inin, lift fanı da kullanarak irtifa aldıktan sonra düştüğü düşünülüyor.

'REMOVE BEFORE FLİGHT'

Park halindeki savaş uçaklarında, üzerlerinde 'Remove Before Flight (Uçuştan Önce Çıkart)' yazan kırmızı renkli birçok koruyucu kapak ve örtü bulunmakta. Bu koruyucu örtü ve kapaklar, yer ekipleri tarafından uçuştan önce çıkartılmak zorunda.

Tüm Güneş haberleri için tıklayın