2022 EYT ne durumda? Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ne zaman çıkacak?

EYT'deki yeni gelişmeler için gözler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na çevrildi. 3600 ek gösterge meselesini çözüme kavuşması ile birlikte Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili düzenlemeler gündeme gelmesi bekleniyor. Peki 2022 EYT ne zaman çıkacak, son durum nedir?

2022 EYT ne durumda" Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ne zaman çıkacak"

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile ilgili yeni gelişmeler merak ediliyor. Konu ile ilgili geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, müjdeli haberi duyurdu. Emeklilikte yaşa takılanlar için yapılacak 2022 EYT çalışması 6 adımlı çözüm haritası ile ele alınması bekleniyor. Söz konusu internet aramalarında "2022 EYT ne durumda, ne zaman çıkacak?" soruların yanıtları haberimizde.

EYT'DE SON DURUM NEDİR?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin açıklamasında "3600 ek gösterge meselesini çözümünü bu ayın sonu itibarıyla tamamlamış olacağız. Son düzenlemeleri yapacağız. Sözleşmeli meselesi, EYT meselesi de var. Bunlar dosya dosya hepsi önümüzde." dedi.

EYT DÜZENLEMESİ TEMMUZ AYINDAN SONRA MASAYA GELECEK

Çok kapsamlı hazırlanan 3600 ek gösterge çalışmasının taslak ve metni tamamlandı. Bununla beraber Temmuz ayı içinde EYT sözleşmesi ile ilgili düzenlemenin ayrıntıları netleşmesi bekleniyor. Temmuz sonrasında ise EYT düzenlemesi Bakanlığın öncelikli gündemine girecek.

ÇEŞİTLİ ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ MASAYA GELİYOR

6 formül öne çıkıyor. Emekli aylığının belli bir miktarının kesilerek daha erken emekli olma imkânı sağlayan kısmi erken yaşlılık emekliliği, kesintili erken emeklilik, süre tamamlanması, bazı meslek grupları için yıpranma seçeneği de masada bulunuyor. Bazı Avrupa ülkelerinde benzeri modellerle daha az aylıkla erken emekli olunabiliyor.

HANGİ ŞARTLAR ARANACAK?

Kısmi emeklilikle 3.600 günü tamamlayan kadınların 50, erkeklerin de 55 yaşında emekliye ayrılması öngörülüyor. Süre tamamlanmasında ise kadınlarda 7.200, erkeklerde de 9.000 gün sigortalılık gününü tamamlayanların yaşa bakılmadan emekli olması anlamına geliyor. EYT'lilerin yaş ortalaması 48-49 bandında bulunuyor.

EYT'liler, 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlamış yıl ve prim şartını tamamlamış sadece yaşı bekleyen sigortalılar olarak tanımlanıyor. Burada farklı kurumlarda çalışanlar, primi eksik olanlar, staj sigortası olanlar gibi çeşitli yapıda sigortalı vatandaşlar da var.

  • emeklilikte yaşa takılanlar
  • eyt son durum nedir
  • eyt ne zaman çıkacak
Tüm Güneş haberleri için tıklayın