Yunanistan'ın insanlık dışı uygulaması belgelendi: 'Maskeli Yunan yetkililer gece yarısı kampımızı bastı'

Yunanistan'ın Rodos Adası'ndaki kampta bulunan Suriyeli bir göçmen, Yunan yetkililerin insanlık dışı uygulamasını anlattı. Gece yarısı bir grup maskeli Yunan yetkilinin kamplarını basarak göçmenleri apar topar botlara bindirdiklerini anlatan 50 yaşındaki Suriyeli öğretmen, “Bizi motorsuz bir şişme botla denizin karanlığında terk ettiler. Başıma bunların geleceğini bilsem Suriye'deki bombardımanda can vermeyi dilerdim.” dedi.

Yunanistan'ın insanlık dışı uygulaması belgelendi: 'Maskeli Yunan yetkililer gece yarısı kampımızı bastı'

AKSAM.COM.TR

Yunan hükûmetinin son aylarda binden fazla göçmeni gözlerden uzak bir şekilde Yunan sularının sınırlarına sürdüğü ve şişme botlar üzerinde açık sularda terk ettiği ortaya çıktı.

Aksam.com.tr’nin New York Times’tan (NYT) aktardığı habere göre, mart ayından bu yana 31 farklı seferde en az bin 72 düzensiz göçmenin Yunan güvenlik güçlerince açık sularda terk edildiği öğrenildi.

“MASKELİ YUNAN YETKİLİLER GECENİN BİR YARISI BİZİ KAMPTAN ALIP DENİZİN ORTASINDA TERK ETTİ”

Söz konusu göçmenlerin bir kısmına ulaşabilen NYT, 50 yaşındaki iki çocuk annesi Suriyeli öğretmen Necma Hatip’e mikrofon uzattı. Yaşadıklarını “son derece insanlık dışı” olarak nitelendiren Hatip, maskeli Yunan yetkililerin kendisi dahil 23 kişiyi gecenin karanlığında Rodos Adası’ndaki kamptan aldıklarını anlattı.

"BAŞIMA GELEN BU OLAYDAN SONRA, KEŞKE BOMBANIN ALTINDA CAN VERSEYDİM DEDİM"

Motorsuz bir şişme bot içerisinde Yunan deniz sularının sınırına terk edildiklerini belirten Necma Hatip, Türk Sahil Güvenlik yetkilileri tarafından kurtarıldıklarını kaydetti.

Suriye’de yaşanan bombalamalardan kaçtığının altını çizen Hatip, şu şekilde konuştu:

"Başıma gelen bu olaydan sonra, kendi kendime ‘keşke bombanın altında can verseydim’ dedim."

"YUNANİSTAN’IN TUTUMU, İNSAN HAKLARI AÇISINDAN TAM BİR FELAKET"

NYT’nin haberinde göçmenlerin kimi durumlarda şişme botlara bindirilerek Yunanistan-Türkiye deniz sınırında terk edildikleri belirtilirken, kimi durumlarda ise göçmenlere ait botların motorlarının Yunan yetkililerce söküldüğü ve göçmenlerin ölüme terk edildikleri vurgulandı.

Birleşmiş Milletler bünyesinde bir dönem İnsan Hakları Özel Temsilcisi olarak görev yapan uluslararası hukuk uzmanı Prof. François Crepeau, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Bu geri itmeler, hem uluslararası hukuk açısından hem Avrupa hukuku açısından hem de diğer her açıdan baştan sonra hukuksuzdur. Bu durum, insan hakları açısından tam bir felaket."
Tüm Güncel haberleri için tıklayın