Yunan basını, Ayasofya için tek ses oldu: Yas günümüzde bayraklar yarıya inecek

Ayasofya Camii'nde kılınacak ilk namaz için Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanından binlerce insan Ayasofya'ya akın etti. 24 Temmuz tarihini “yas günü” ilan eden Yunanistan basını ise, Türkiye'ye karşı tek ses oldu. Yunan dünyası için “kara bir gün” yaşandığını ve Ortodoks kiliselerinde bayrakların yarıya indirileceğini yazan Yunan gazeteleri, gelişmeleri anbean takip ederek okuyucularıyla paylaşıyor.

Yunan basını, Ayasofya için tek ses oldu: Yas günümüzde bayraklar yarıya inecek

aksam.com.tr

Ayasofya Camii’nde 86 yıllık aranın ardından kılınacak ilk cuma namazı dolayısıyla Türkiye’nin ve dünyanın dört bir köşesinden binlerce insan Ayasofya’ya akın etti. Ayasofya’ya tekrar cami statüsü kazandıran karardan en büyük rahatsızlığı duyan Yunanistan basını ise Türkiye’ye karşı tek ses oldu.

PENTAPOSTAGMA: “ÜZÜCÜ FOTOĞRAFLAR GELMEYE BAŞLADI”

Pentapostagma gazetesi, “Yunan Ortodoks dünyasının kara günü” spotuyla duyurduğu haberinde Ayasofya içerisinden ve çevresinden “üzücü fotoğraflar gelmeye başladığını” yazdı. Bu konuda en büyük sorumluluğun Avrupa Birliği, ABD ve Rusya’ya düştüğünü yazan Pentapostagma, yapının dışındaki müze tabelasının yerine “Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi” tabelası asıldığını aktardı.

Haberde, Ayasofya’da kılınacak ilk cuma namazına Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın, kabine üyelerinin, bazı yabancı ülke temsilcilerinin ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin katılacağını hatırlatan Pentapostagma, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun namaza iştirak etmeyeceklerinin altını çizdi.

Pentapostagma’nın Ayasofya ile ilgili haberinde Akşam ve Star gazetelerinin yanı sıra Anadolu Ajansı ve TRT World’ün haberlerine atıf yapıldığı görüldü.

TANEA: “HELENİZM YASTA”

TaNea gazetesi, “Ayasofya’nın kapıları açıldı: Türkler ilk namaz için akın ediyor” başlığıyla duyurduğu haberinde insanların günün ilk ışıklarıyla Ayasofya Meydanı’nı tıklım tıklım doldurduğunu belirtti.

Söz konusu haberini “Helenizm yasta” etiketiyle okuyucularına sunan TaNea, ilk namaza yurt içinden ve yurt dışından binlerce kişinin katılacağını kaydetti.

KATHIMERINI: “BUGÜN YAS GÜNÜMÜZ, BAYRAKLAR YARIYA İNECEK”

Kathimerini gazetesi, “ABD’deki bütün Yunan Ortodoks kiliselerinde Ayasofya için yas tutulacak” başlığıyla duyurduğu haberinde “Ayasofya’da ilk namazın kılınacağı bugün, ABD’deki başpiskoposluk bölgesinde yer alan tüm kiliselerde çanlar çalacak.” ifadelerine yer verildi.

24 Temmuz tarihinin “Ayasofya’nın kuşatıldığı gün” olarak yas günü ilan edildiğinin altı çizilen haberde, Yunan Ortodoks kiliselerinin tümünde bayrakların yarıya indirileceği bilgisi paylaşıldı.

NAFTEMPORIKI: “HEM AYASOFYA’DA İLK NAMAZ HEM DE MEİS ADASI’NDA SONDAJ FAALİYETİ”

Naftemporiki gazetesi, “24 Temmuz: Erdoğan’ın Ayasofya’nın tarihini değiştirdiği gün” başlığıyla okuyucularına sunduğu haberinde, Ortodoksluğun sembollerinden olan Ayasofya’nın kapısındaki tabelanın değiştirildiğini yazdı.

Ayasofya Camisi'nin açılışına yabancı medya ilgisi

Habere farklı bir boyuttan bakan Naftemporiki, “Bugün Ayasofya’da ilk namazın kılınmasının yanı sıra Oruç Reis gemisi de muhtemelen Kızılhisar (Meis) Adası’nın kıyılarında hidrokarbon faaliyetlerine başlayacak.” satırlarına yer verdi.

Ayasofya'da 86 yıl sonra ilk Cuma Namazı için Ezan-ı Muhammedi okunuyor

Ayasofya Camisi'nden drone görüntüleri...

Ayasofya Camisi'nin açılışına yabancı medya ilgisi

Tüm Güncel haberleri için tıklayın