Yoğun bakımda yaş 30'a indi

Yoğun bakımdaki hasta yaşı 30'a indi. Türkiye'de vakalar 60 bini aştı, hastanelerin yoğun bakımları kırmızı alarma geçti. Aşılamayla yoğun bakımlardaki yaşlı nüfus azaldı ancak mutasyonun etkisiyle yatış 30 yaşa kadar indi.

Yoğun bakımda yaş 30'a indi

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi, artan koronavirüs vakaları nedeniyle geçtiğimiz hafta B planını devreye soktu. Entübe edilen hastalar için bir yıldır kullanılan tüm yoğun bakımların 3'te 2'si, Kovid hastalarına ayrıldı. Vaka sayılarının artmasıyla yoğun bakımlar yüzde 95 doldu. Kanser, trafik kazaları gibi normal hastaların kaldığı yoğun bakım ünitelerinde de ciddi yoğunluk yaşanıyor. Yoğun bakımların efektif kullanılması, çok acil olmayan ve yoğun bakım gerektiren ameliyatların ertelenmesi kararı alındı.

MUTASYON GENÇLERİ VURUYOR

Kovid Yoğun Bakım Sorumlusu Prof. Dr. Melike Cengiz, geçen seneye oranla yoğun bakıma yatan hasta tipinde değişiklik olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Başlangıçta genellikle ek hastalıkları, yaşı olan, başka sağlık sorunları nedeniyle bağışıklık sistemlerini baskılayan durumları bulunan hastaları daha sık alıyorduk. Ancak aşılama süreci süreci olumlu etkiledi ve 60-65 yaş ve üstü yoğun bakım gerektirmeden hastalığı atlatmaya başladı. Ancak şu an daha genç hasta grubundan yoğun bakıma aldığımız kişiler oluyor; 30'lu, 40'lı, 50'li yaşlarda hastamız var. Geçtiğimiz günlerde 23 yaşında bir hastamızı kaybettik. Kendimizi tutamadık. Hiçbir bağımız olmamasına rağmen hepimiz ağladık."

TEDAVİ SÜRESİ 1 AYA UZADI

"Mutasyonla birlikte tedavi süresi uzadı. Başlangıçta hastalar 1-2 haftada iyileşme yoluna giderse taburcu oluyorken, şu anda 1 ayın üzerinde hala pozitif olan ya da negatifleşse bile hastalığı atlatamayan hasta grubumuz var."

Tüm Güncel haberleri için tıklayın