Yerli Kovid-19 ilacı ithalattan kurtardı

İlaç Keşif ve Geliştirme Merkezi Müdürü Mustafa Güzel, Kovid-19 tedavisinde kullanılan “Favipiravir” isimli ilacın yerli sentezini üreterek ilaç ithalatının önüne geçtiklerini belirterek, “Ülkemize milyonlarca dolar destek vermiş olduk” dedi.

Yerli Kovid-19 ilacı ithalattan kurtardı

Kovid-19 salgınına yönelik bilimsel çalışmalar tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sürüyor. Bu çalışmalar kapsamında, İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Güzel ve ekibi, geçen yıl haziran ayında Kovid-19 tedavisinde kullanılan "Favipiravir" ilacının tamamen yerli sentezini üretti. Doç. Dr. Mustafa Güzel, şu anda aylık ilaç üretim kapasitesinin 3 tona çıktığına işaret ederek, "6 milyon kutu ilacı da Sağlık Bakanlığına sağladık. Şu anda filyasyon ekibi, Kovid-19 hastalarına bizim ilacımızı ya da muadilini veriyor" dedi.

BİTKİDE ANTİVİRAL ETKİ

İstanbul Medipol Üniversitesi Uluslararası Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve İlaç Keşif ve Geliştirme Merkezi Müdürü Güzel, geliştirdikleri ilacı yeniden konumlandırarak bir molekülü Kovid-19'a karşı denediklerini de bildirdi. Güzel, "Yine Kovid-19 hastalığına karşı bilinen ilaçları sanal olarak tarayarak ve ilacı yeniden konumlandırma çalışmaları yaparak başka bir endikasyonda kullanılan bir ilacın Kovid'e karşı etkin olduğunu belirledik. Patent başvurumuzu yaptık ve şu anda faz-2 çalışmalarına başlamak üzereyiz" ifadelerini kullandı.

Tüm Güncel haberleri için tıklayın