Tarihi çeşmeyi de dönüştürdüler!

Beşiktaş'taki Hamidiye Çeşmesi, arkasında kalan binanın kentsel dönüşüme girmesiyle izinsiz olarak yıkıldı. Şantiye şefi, “Çeşmenin daha güzelini yapacağız” diyerek skandalı savundu.

Tarihi çeşmeyi de dönüştürdüler!

DHA

İstanbul Beşiktaş'ta1926 yılından itibaren Dikilitaş Mahallesi'nde bulunan Hamidiye Çeşmesi, 1970'lerde yer değişikliği ile Hora Sokak'a taşındı. Hayırseverler tarafından yaptırılan ve yarım asırdır aynı yerde bulunan çeşme, arkasındaki binanın kentsel dönüşüme girmesiyle 17 Nisan'da izinsiz yıkıldı. Çeşmenin yıkılmasına, çevre sakinleri tepki gösterdi. Çeşmenin kendileri için tarihi değer taşıdığını söyleyen bölge halkı, yeniden yapılmasını istiyor. Yerinde şu an demir yığınlarının bulunduğu çeşmeye ilişkin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi izinsiz yapılan yıkımla ilgili gerekli yasal sürecin başlatıldığını açıkladı.

'ÇEVRE HAFIZASI SİLİNDİ'

Beykent Üniversitesi'nden Anıt Koruma ve Bakım Uzmanı Doç. Dr. Gamze Kaymak Heinz, çeşmenin yıkılmasıyla çevredekilerin hafızasının silindiğini belirtirken, müteahhitlerin de koruma eğitimi almaları gerektiğini söyledi. Çeşmelerin kamusal alanın önemli bir parçası olduğunu belirten Heinz, "Halkın zaman içinde ona atfettiği bir değer vardır ve anıt kavramı bir değerdir. Birtakım kağıtlar üzerinde anıt olarak gözüküp gözükmemesi bir argüman olamaz" diye konuştu.

'YENİSİNİ YAPACAĞIZ'

Öte yandan şantiye şefi Kaan Kürşat Kocaoğlu çeşmenin yıkımına ilişkin "Bu çeşme bizim inşaat sahamızın içerisindeydi, biz bu çeşmeyi yıktık ve şu an zemin güçlendirmesi yapıyoruz. Tescilli olan bir çeşme değildi. İnşaat bittikten sonra zaten biz bu çeşmenin daha güzelini yapıp mahallenin hizmetine sunacağız. İnşaat alanımızın içinde olduğu için yıkmak zorundaydık. Arsa çekme paylarımız da ona göre ayarlanmış" dedi.

'SU BİLE AKIYORDU'

46 yıldır Dikilitaş'ta yaşayan Ramiz Öztel çeşmenin yıkılmasıyla ilgili, "Yıllar önceden beri su taşıdığımız çeşmeydi. Yıkılmasına çok üzüldük. Belediyeden buranın tapulu olduğunu ispatladık ve sözünü aldık, inşaat bittikten sonra çeşmemiz yeniden yapılacak. 3 kuşaktır bu çeşme vardı" diye konuştu. 60 yaşındaki Bekir Can ise, "Bu çeşmemizin tekrar yerine konulmasını istiyoruz. Böyle değerleri kaybetmememiz lazım. Bu çeşmenin suyu bile akıyordu" dedi.

  • tarihi çeşme
  • dikilitaş
  • yıkım
Tüm Güncel haberleri için tıklayın