Salgını bitirecek aşılama başladı

Beklenen gün geldi, Sinovac aşılarının testleri tamamlandı, acil kullanım onayı verildi. Sağlık Bakanı Koca ilk doz aşıyı olarak programı başlattı. Bugün 81 kentte sağlık çalışanları aşılanmaya başlıyor.

Salgını bitirecek aşılama başladı

3 milyon dozluk CoronaVac aşılarının, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu laboratuvarlarında yapılan analizleri dün tamamlandı. Analiz sonuçlarından ardından Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, analizleri tamamlanan CoronaVac aşısı için “Acil Kullanım Onayı” verdi. Aşıların, Sağlık Bakanlığı’na ait iklimlendirme özelliğine sahip araçlarla il depolarına dağıtımı dün de devam etti.

İLK DOZ SAĞLIKÇILARA

CoronaVac aşılarının sağlık çalışanlarına uygulanması için Merkezi Hekim Randevu Sistemine (MHRS) “aşı randevu” bölümü eklendi. Sağlık çalışanları, MHRS’den randevu alarak aşılarını yaptırabilecek.

Aşı gündemiyle toplanan Bilim Kurulu sonrası açıklamada bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşının yeterince güvenli olduğunun yapılan testler sonrasında tespit edildiğini belirterek şunları kaydetti:

HER KİŞİYE KAREKOD

“Bugünden itibaren tüm Türkiye’de sağlık çalışanlarımızın aşılarına başlanacaktır. Vatandaşlarımız aşılama seyrini web sitesinden canlı olarak takip edebilirler. Aşıların üzerinde bulunan karekod ile adına tahsis edilen kişiden başkasına aşılamak mümkün değildir. Tedarik planına uygun şekilde aşılanacak kişiler kendilerine sıra geldiğinde haberdar olacak ve randevu alarak aşılamaya gidecektir. Devlet büyüklerimizin aşılanması halkımızı motive edecektir.”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve daha önce gönüllü olmayan Bilim Kurulu üyeleri Ankara Şehir Hastanesi’nde ilk doz Kovid-19 aşılarını oldu. Bakan Koca aşı yaptırdıktan sonra şunları kaydetti: “Eski hayatımıza dönmek için aşıyı mutlaka yaptırmalıyız. Önümüzdeki günlerin aydınlık olacağına inanıyorum.”

VAKA SAYISINDA DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

Türkiye’de dün yapılan 173.603 Kovid-19 testinden 9 bin 554’ü pozitif çıktı. Hasta sayısı 971, ağır hasta sayısı 2652, iyileşen hasta sayısı ise 9 bin 463 oldu. Dün 173 kişi vefat etti.

5 AY ÖNCE KOVİD GEÇİREN YAPTIRABİLİR 

Sinovac aşısının Faz-3 çalışmalarında gönüllü olan Prof. Dr. Mustafa Gerek, koronavirüs geçiren kişilerin aşı planlamasındaki yerini anlattı: “Bir kişi eğer 4-5 aylık zaman diliminden önce hastalığı geçirmişse aşı yapılmasında hiçbir sakınca yok. Yeni hastalık geçirdiyseniz yeterli antikorunuz vardır.” 

SIRANIZ GELİNCE HEMEN RANDEVU ALIN

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, analiz çalışmaları tamamlanan Kovid-19 aşılarının uygulamasında randevu sistemini anlattı. Kara, “Aşı sıranız gelince hemen randevu alıp aşılanın” çağrısı yaparak şunları kaydetti: “Aşı olduktan bir gün sonra sistemden ‘herhangi bir şikayetiniz oldu mu’ sorusu gelecek. Bu toplanan veriler hepimizin içinin rahat olmasını sağlayacak. Aşı oluyorsanız yüzde 78 oranında bu virüsü almıyorsunuz veya bu virüsle ilgili herhangi bir semptom geliştirmiyorsunuz demektir. Bu da hastaneye veya yoğun bakıma yatmayı önlemede çok başarılı. Bizim her aşı uyguladığımız kişide ‘aşı tamamen etkili olacaktır’ diye bir beklentimizin olmaması lazım. Bazı nedenlerle bazı kişilerin aşılara cevap vermeme ihtimali de var.”

AVRUPA’DAN ÖNCE TAMAMLAYABİLİRİZ

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gönen, Türkiye’nin aşılamada dünyanın en iyi sistemine sahip ülkelerden biri olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Yeter ki aşılar gelsin. Sağlık Bakanlığı; aile hekimlikleri, özel, kamu, üniversite hastanelerinin hepsine aşı yapma yetkisi verdi. Avrupa ülkelerinden bile daha kısa sürede bu dönemi başarıyla bitirebiliriz. Çalışanlarımız için 4 bine yakın aşı talebimiz oldu. 5 aşı polikliniği açtık. Günlük 500-1000 kişiyi aşılayabiliriz. Nüfusun tamamı aşılansa bile sürü bağışıklığı için 8-10 aya ihtiyacımız var. Tedbirlere devam.”

Tüm Güncel haberleri için tıklayın